Limburg, de vijf tips van…

In DE VIJF VAN geven locals tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week National Geographic-journaliste Linda Korsten die terug naar het Limburg van haar jeugd keerde.

“Een paar jaar terug ging het kriebelen. Ik was zwanger en we woonden in de stad, maar eigenlijk voelde dat niet goed. Ik wilde het buitengevoel terug, mijn kind laten opgroeien met een grote tuin, spelen in de modder, hutten bouwen, lekker ravotten.

Limburg tips

Het huis van mijn ouders, in Limburg, was ons tweede huis. Als zij op vakantie waren, zaten wij daar te genieten van onze vrije dagen. En op een dag zei mijn man terwijl ik als een aangespoelde walvis in de boomgaard voor pampus lag: waarom gaan we hier niet wonen?

Limburg tips

Dat ik daar niet eerder aan had gedacht. Gek hoe je zo’n blinde vlek kunt hebben. We waren meteen enthousiast en toen we het aan mijn ouders voorlegden gingen ze meteen met het idee op de loop. Zij gingen een aanbouw neerzetten – meteen rollatorvriendelijk, voor je-weet-maar-nooit. En wij zouden in het voorhuis trekken.

Het herontdekken van Limburg

Nu zitten we hier alweer een paar jaar. Het voorhuis is helemaal ons thuis geworden, het achterhuis is het domein van mijn ouders. Zoonlief loopt bij ze in en uit, hij denkt dat het nooit anders is geweest.

Ideaal als oppas tijdens mijn reizen (net als de dames Nomad en Villager ben ik als reisjournalist geregeld van huis – hoewel de familie ook vaak meereist). En wij genieten van een heerlijk plekje aan de rand van het bos, met die enorme tuin en uitzicht op de paardenweide – van de buren. Wij hebben ons droomhuis gevonden en herontdekken het mooie Limburg.” Hier volgen mijn Limburg tips:

1. Hoeve de Plei

Dit hotel in Mechelen is een geliefd adres voor een kopje koffie voor een wandeling door het Geuldal. Kwam ik vroeger al met mijn ouders voor een stuk Limburgse vlaai, zodat we bodem hadden voor we van start gingen!

2. Het Leudal

Het Leudal is een prachtig wandelgebied, echt een ontdekking. Neem een kijkje bij de Ursulamolen en drink na de wandeling nog even iets bij De Busjop, een leuke herberg in het bos. Nóg leuker wordt het als je je ontdekking van dit gebied combineert met een weekendje weg bij Buitengoed De Gaard.

Dit is een landgoedje  met superdeluxe pipowagens (denk vaatwasser, vloerverwarming – the works) rond een tot vakantiehuis verbouwde muziekkiosk.

3. Romeinse brug

Een paar jaar terug werden aan de Tungelroyse Beek – bij mij aan het eind van de straat! – heel toevallig de restanten van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd blootgelegd.

Ze maakte waarschijnlijk onderdeel uit van de handelsroute tussen Weert en het Belgische Maaseik. Op korte afstand van de vindplek is een fraaie reconstructie van die brug gebouwd. Mijn favoriete zondagse wandelingetje.

Route Linjer Brökske

Vooral in de herfst, als de bomen kleuren, heb je hier echt het idee dat de tijd stil is blijven staan. De route Linjer Brökske van 6,5 km start op het Kerkplein in Stramproy en pikt ook nog een ander bruggetje mee en een stuk van het mooie natuurgebied de Tungeler Wallen. Te lang? Bij de kerk van Tungelroy start het Ommetje Romeinse Brug van 3 of 4 km.

De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij de lokale VVV.

4. Wandelen door het Noordal

Van het Zuidlimburgse Noorbeek wandel je prachtig naar de Voerstreek door het Noordal. Een wandeling door bossen, langs akkers en over holle paden naar ’s Gravenvoeren.

Dan terug over de Snauwenberg. Prachtig zicht op de maretakken in de bomen. Drink in Noorbeek voor vertrek een kop koffie bij het authentieke dorpscafé d’r Pley, aan de kerk. Nog een beproefd zondagsrecept uit mijn jeugd. Download de wandelroute (8 km).

Limburg tips voor wandelen

5. ’t Hijgend Hert

De enige berghut van Nederland: Boscafé ‘t Hijgend Hert, op 260 meter hoogte op de Vijlenerberg. Een goed lunchadresje. De gerechten, zoals lekkere broodjes of een kaasplankje worden zoveel mogelijk bereidt met streekproducten.

Je kijkt hier mooi uit over de glooiende velden en kruipt in de herfst lekker bij de open haard. Er zijn ook veel verschillende biertjes om te proberen. ’t Hijgend Hert ligt aan de blauwe en witte wandelroute in het Vijlenerbos.

Wandelroute

Je hebt hier in het bos wel 10 paaltjeswandelroutes. Tip: vooral langs de zuidelijke bosrand kun je tussen de bomen door genieten van mooie vergezichten over België.

Beeld: Frank Peters

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.