Kampen tips van locals

Kampen is een historische stad, met beroemde inwoners als Hendrick Averkamp, de stille van Kampen. Local Reinier de Wit neemt je mee roeien met de beroemde Gunnink van Kanis, laat je een verantwoord speelbos ontdekken en stelt tante Bets met veel liefde aan je voor. Hier volgen zijn bijzondere Kampen tips.

Kampen – Graag stel ik me aan u voor: ik ben Reinier de Wit, geboren en getogen in West-Brabant, heb tien jaar gestudeerd en gewerkt in Utrecht en besloot vijf jaar geleden met vrouw en pasgeboren zoon te verhuizen naar Kampen, waar onze dochter is geboren.

Kampen tips:

Een half jaar geleden ben ik de onderneming Kampen and Beyond begonnen met als doel de schoonheid van Kampen en omgeving onder de aandacht te brengen van de toeristen. Ik neem je graag mee op wereldreis in Kampen. Hier volgen mijn Kampen tips:

1. Daan Gunnink en Water

Kampen is prachtig gelegen aan de IJssel, in de IJsseldelta en omgeven door eeuwenoude polders zoals het Kampereiland. In deze omgeving voelt Daan Gunnink zich als een vis in het water. Daan is inmiddels de tachtig gepasseerd maar is nog steeds een klasbak wanneer hij in de roeiboot stapt van de Kamper roei- en zeilvereniging gelegen aan het Ganzendiep, een zijtak van de IJssel.

Het is een genot om met hem te roeien en te luisteren naar zijn verhalen over de Kamper gemeenschap en geschiedenis. Hijzelf is het tastbare bewijs daarvan. Daan is telg van de familie Gunnink die samen met Kanis Kampen and Beyond verblijdden met een goede kop koffie.

Ganzendiep en Zwarte water

Onlangs hebben we een prachtige tocht gemaakt: over het Ganzendiep, het Zwarte Water, de IJsseldelta en over de IJssel weer terug naar het clubhuis. Roeiend langs binnenvaartschepen, flinke golfslag overmeesterend en met uitzicht op het mooiste stadsfront van Nederland voelde ik mij ontzettend rijk.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om Kampen en omgeving per water te ontdekken: zo hebben wij met Kampen and Beyond een fiets – en bootarrangement langs de IJssel samengesteld.

2. Stan Petrusa en het Stedelijk Museum

Stan Petrusa is de bevlogen directeur van het Stedelijk Museum, een museum met een bijzonder fraaie collectie en een aantal topstukken van nationale en internationale importantie. Denk daarbij aan de 17e eeuwse schilderijen van Hendrick Avercamp, bekend van zijn winterlandschappen met vrolijke schaatsers en de pronkbeker van het Rijnschippersgilde, het oudst bekende zilveren gildestuk van Nederland uit 1369.

Mijn favoriet is de Renaissance schouw in de Schepenzaal, toonbeeld van harmonie en rijk aan symbolische voorstellingen, ter ere van Karel de V. Het persoonlijke motto van Karel de V was ‘Plus Oultre’ wat zo veel betekent als ‘En Verder’ of in het Engels ‘And Beyond’.

Kunstenaars uit Kampen

Wat ik zo bijzonder aan dit museum vind is niet alleen de vaste collectie.

Ook de onderscheidende tentoonstellingen waarbij het museum regelmatig de landelijke pers haalt zijn heel speciaal. En daarmee krijgen lokale kunstenaars de aandacht die ze verdienen.

3. Ab Weegenaar en De Bovenkerk

Wie aan Kampen denkt zal wellicht in eerste instantie denken aan de vele kerken. Niet ten onrechte:  Kampen is een hechte gemeenschap en heeft ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt een aantal zeer bijzondere kerken. De Bovenkerk steekt in letterlijke zin met kop en schouders boven alle andere kerken uit en domineert al eeuwenlang de skyline van Kampen.

De kerk is in 1369 gebouwd onder leiding van Rutger van Keulen wiens vader bouwmeester was van de beroemde Dom van Keulen. Ook in figuurlijke zin kent de kerk in mijn optiek zijn gelijke niet en dat heeft vooral ook te maken met het Hinsz-orgel waarvan Ab Weegenaar de trotse bespeler is.

Het orgel van Kampen

Het orgel is een blikvanger eerste klas, bestaat uit meer dan 3200 pijpen en heeft een ongelofelijke klankschoonheid. Deze klanken dwalen niet af maar stijgen omhoog in de zevenentwintig meter hoge ruimte ! Dat is ook de reden waarom men vanuit iedere windrichting op deze kerk afkomt.

Wij in Kampen en misschien ook wel een beetje in Nederland staan vaak onvoldoende stil bij deze pracht en praal.

4. Tante Bets Bottenberg en de Markt

Een tijdje geleden is ze al met pensioen gegaan maar de Bottenbergers kunnen blijkbaar niet zonder ‘Tante Bets’ die met hun viskraam op de markt staan. Maandag is de markt opgesteld langs de Burgel, de stadsgracht, en kun je onder muzikale begeleiding van stadsbeiaardier Frans Haagen van de Nieuwe Toren een ‘zoute’ happen, verse oude kaas proeven, een mooie ruiker kopen en snoepen van ambachtelijke gemaakte stroopwafels.

Zaterdag bevindt de markt zich op De Plantage, het plein met vele gezellige terrassen en een bioscoop. Het feit dat de markt en de sfeer eromheen zo bijzonder is werd voor mij des te meer duidelijk toen ik in contact kwam met de familie Himes uit Amerika, die ruim negen maanden in Kampen hebben gewoond. Zij vonden de markt amazing ! Zo zie je maar, het perspectief van de ander verruimt je eigen blikveld.

5. Hanjo IJkhout en het Stadspark

Het Stadspark is het groene hart van de historische binnenstad en is eind 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl door vader en  zoon Zocher, die verantwoordelijk zijn geweest voor de aanleg van vele parken in Nederland, waaronder het Vondelpark in Amsterdam.

Onderdeel van het Stadspark zijn de kinderboerderij en de natuurspeelplaats die onder bezielende leiding staan van Hanjo IJkhout. Hanjo zet zich in voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen en is hierin een verbinder en inspirator.

Full colorfestival

Door zijn inspanningen is onlangs de natuurspeelplaats gerealiseerd waar kinderen ouderwets kunnen ravotten, in bomen kunnen klimmen en vallen en in de modder kunnen ploegen. Dit jaar vond het Full Color Festival plaats in het Stadspark, de kinderboerderij en op de natuurspeelplaats.

Dit festival viert de diversiteit en eenheid van Kampen and beyond met muziek, theater en oude ambachten met een nieuw en fris elan.

Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.