Haarlem, de vijf tips van…

Wat hebben lepelaars, een kenau, vinyl en klein Parijs met elkaar te maken? Haarlem natuurlijk. De stad waar ze alles hebben en ook nog correct ABN Nederlands spreken. Zeggen ze. Local Jaap Kroon neemt ons bij de hand en deelt zijn Haarlem.

Geboren in een stad waar alles te vinden is, daar wil je nooit meer weg. Na een uitstapje naar Amsterdam en Hoorn, is deze Haarlemse Mug zo snel mogelijk weer teruggegaan naar de stad waar hij is opgegroeid. Geboren in het Noordelijke deel van de stad en mijn jeugd doorgebracht in Schalkwijk, toen een typische nieuwbouwwijk, neergezet op de weilanden buiten Haarlem.

Als fotojournalist van het onlinemagazine Haerlems Bodem ben ik de stad weer aan het herontdekken. Genieten van o.a. historie, pop, cultuur, natuur en nog heel veel meer van wat deze stad te bieden heeft.

Haarlem, de vijf tips van…

Het bezoeken van de tips doen we te voet. Een bezoek aan Haarlem kan zonder auto. Ook als je het strand wil bezoeken of de naastgelegen natuurreservaten wilt bezoeken. Deze locaties zijn goed met bus en trein te bereiken. Hier is Haarlem, de vijf tips van… Jaap.

1. B&B Kenau’s home

Aangekomen op het station van Haarlem loop je via het historische gedeelte van de stad naar je slaapplaats. Onderweg kom je de oudste hofjes van Nederland tegen. Je ziet de Molen de Adriaan fier aan aan de enige rivier die door een stad loopt staan, Het Spaarne.

Stoer aan de skyline staat een reusachtige koepel. De Koepel. Een gevangenis waarvan er nog maar een paar in Nederland staan en die volgende jaar leeg komt te staan.

Via een prachtige witte ophaalbrug, de Gravenstenenbrug, kom in je een van de oudste straatjes van Haarlem. Een straatje waar vroeger de fabriek van de Haarlemmerolie stond.

We gaan naar links, de Spaarnwouderstraat in. Daar vinden we op nummer 59 een prachtige B&B en galerij SPW59.

In het voormalige woonhuis van de beroemdste vrouwelijke held van Haarlem, Kenau Simonsdochter Hasselaer. De eigenaars Alexa Hillen (beroemd fotograaf) en Annette Plezier vertellen je er alles over. Natuurlijk ook over de expositie die dan in de galerij wordt tentoongesteld. Twee vliegen in één klap.

Kenau's kracht Haarlem, de vijf tips van...Nomad&Villager

 2. The Irrational Library

En dan wil je natuurlijk je familie of je geliefde een kaart sturen vanuit deze mooie stad. Maar dat wordt niet zomaar een kaart. In de Doelstraat 31 in de Vijfhoek, zit Joshua Baumgarten met zijn vrouw Mara in een bijzonder mooie gekke gestoorde winkel.

Zijn greeting cards maakt hij zelf. Als je Joshua een beetje kent, dan weet je dat hij een oude rocker is met nog steeds een beetje van dat fight for your right’ moraal. Geen slechte waarde om te hebben, maar dat maakt de beste man soms een beetje gek. Er is nog meer te te koop en je kunt er ook van alles aanbieden om te verkopen.

Kunst, handgemaakte artikelen, boeken en platen, vintage en ga zo maar door. Er worden diverse instore activiteiten georganiseerd. Van muziekoptredens tot Bijbellezingen. Dit stukje liefdevolle gekkigheid, mag je dus echt niet missen.

3. Sounds Haarlem

Even leek vinyl aan zijn laatste termijn te zitten, maar tegenwoordig is het weer helemaal hip. Is het soms cool om thuis platen en platenhoezen te hebben? Of gaat het echt om het oude gevoel; een plaat opzetten, de kraak van de naald als deze de plaat raakt? In ieder geval is vinyl weer in opmars. Recordstore Sounds heeft de platen weer van zolder gehaald, daarbij verkopen ze nu ook ‘nieuwe’ platen.

De zaak in de Grote Houtstraat 171 houdt ook regelmatig instores en doet eind april mee aan de Record Store Day. De re-entry van Gotcha! met hun nieuwe album Back to the Moon, vond hier plaats. Een album op vinyl. En wisten jullie ook, dat de dat grootste vinylfabriek Record Industry in Haarlem staat? Haarlem Vinylstad.

Sounds Haarlem Nomad&Villager

4. Klein Parijs

Lunchen en shoppen in één pand. Dat kan in de Kleine Houtstraat 18 in Klein Parijs. Terwijl de heerlijke ovenverse broodjes zijn besteld, doen je ogen verder het werk. De winkel staat vol brocante. Oude koffers, tafelversieringen, buffetkasten en andere snuisterijen.

Alles is te koop. Dat geldt ook voor het servies waarop je gerecht wordt geserveerd, de stoelen waar je op zit en het tafeltje waar je aan eet. In de vitrine staan de heerlijkste taarten. Neem een punt of koop de hele taart en trakteer. Niet geheel onbelangrijk. Het eten is super vers en heel lekker.

5. Het Veerkwartier

Hier neem ik een risico. Terwijl ik dit schrijf is het bedrijf nog niet geopend. Het gaan namelijk over  een crowdfundingproject, dat momenteel gestalte begint te krijgen. Een restaurant aan de Veerplas, aan de oostzijde van Haarlem, tegenover de Ikea. Een uniek stukje natuur.

En ik kan het weten. Als fervent natuurliefhebber wandel en fotografeer ik daar wekelijks. Ontmoetingen met de IJsvogel, de Roerdomp, de Bruine Kiekendief, de Blauwborst, Grutto en vele andere prachtige vrienden uit de natuur heb ik daar op de foto gezet. Momenteel broedt er een kolonie Lepelaars hoog in de bomen , die men op veilige afstand kan bekijken. Als alles gaat lukken, dan gaan ze in mei open. De basis van het restaurant, 2 zeecontainers (keuken en bar) en een tuinkas, het overdekte gedeelte van het restaurant, zijn geregeld.

Biologisch

Het Veerkwartier wordt verder gebouwd van tweedehands materialen. Spullen die jij misschien nog thuis hebt staan en ze anders op Marktplaats zet. Ook kun je nu al je dinerbon kopen. De keuken wordt biologisch en gewoon lekker. Met seizoensproducten uit de regio in de hoofdrol. Alle beetjes helpen en een kijkje nemen op hun site, is zeker de moeite waard. Mocht door omstandigheden het project niet doorgaan, dan is er een prachtig alternatief. Oerkap (Harmejansweg 95). Een stadsstrand aan het Spaarne. Een vaste kaart met heerlijke zelfgemaakte pizza’s en broodjes. Ook hier alles biologisch en ook nog eens goedkoop. Het kan dus samengaan.

Share at:

3 reacties op “Haarlem, de vijf tips van…

  1. Hartstikke leuk dat jullie dit artikel geschreven hebben, én dat onze B&B KenauSHome genoemd wordt in de 5 tips van Haarlem :-). Jaap, jij ook bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.