Enschede tips van locals

In tips van locals ditmaal Sandra van Bijsterveld. Vertaalster van Slavische teksten en blogger met een voorliefde voor Scandinavië en het Oostblok. Ze verhuisde van West naar Oost. Oftewel van Rotterdam naar Enschede. Het was even wennen, maar ze deelt met liefde de hotspots uit haar nieuwe woonplaats.

Laat ik beginnen bij het begin en dat is de binnenstad. Hier volgen mijn Enschede tips van locals.

Enschede tips van locals

1. De binnenstad

“Ik ben gek op talen, maar Duits is nooit mijn sterkste punt geweest. Wist ik veel dat ik ooit in een stad zou wonen die op zaterdag helemaal volloopt met Duitsers, die hier in het winkelgebied rondom het Van Heekplein komen shoppen.

Het aparte vind ik dat veel mensen uit Enschede tegelijkertijd juist boodschappen gaan doen in de Duitse supermarkten. Je zou bijna denken dat we het zo met elkaar hebben afgesproken.

De Oude Markt

Op een ander plein in de binnenstad, de Oude Markt, staat een gedenkteken voor een grote ramp die een deel van Enschede wegvaagde. En dan heb ik het niet over de vuurwerkramp, maar over de grote brand die in 1862 het hele centrum van Enschede verwoestte. Door die tragische gebeurtenis ontstond wel ruimte om de stad te moderniseren en bijvoorbeeld mooie herenhuizen te bouwen.

Behalve het monument vind je op de Oude Markt ook de Grote Kerk en een heleboel terrasjes. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het demografische profiel van mij en mijn vriendinnen, maar vooral Sam Sam lijkt een populaire plek om af te spreken voor een drankje of etentje.

2. De Cultuurmijl

Vanaf de oude markt loop je zo de cultuurmijl op. Een van mijn andere Enschede tips. Deze route loopt van de Grote Kerk langs culturele hotspots als Concordia Kunst & Cultuur en het Nationaal Muziekkwartier naar Rijksmuseum Twente.

Vlak bij dit museum vind je het vegetarische restaurant Het Paradijs, dat door natuurkunstenaar Adriaan Schalken helemaal is ingericht met gerecycled materiaal en alleen daarom al een bezoekje waard is. Het interieur is zo spannend dat er zelfs een speurtocht door het restaurant te krijgen is.

Twentse Welle

Maar de Cultuurmijl gaat nog verder, over de Museumlaan langs stadsvilla’s met afwisselende architectuur naar museum TwentseWelle. Daar wordt het grote verhaal van Twente verteld, van een mammoetskelet via de textielindustrie tot Solar Team Twente. Wie een audiotour neemt, kan onder andere kiezen voor de Twentse versie van Herman Finkers.

Ook expositieruimte 21Rozendaal, het podiumpark Stroinksbleek en de ateliers van TETEM maken nog deel uit van de Cultuurmijl, die eindigt in het ‘nieuwe’ Roombeek. Ter nagedachtenis aan de vuurwerkramp die in 2000 een groot deel van deze wijk in puin legde, is hier het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ opgericht.

3. De Grolsch Veste

Als Rotterdammer was ik een echte Feyenoordfan – en dat ben ik natuurlijk niet zomaar kwijt. Maar als je in Enschede woont en van voetbal houdt, verovert FC Twente al snel een plekje in je hart. Als er op een mooie zondag thuis wordt gespeeld, zie je overal mensen met rode sjaals naar het stadion fietsen.

FC Twente leeft in Enschede en het stadion met het Twentse ros erop moet je dus gezien hebben. De Enschedese vrouwen voetballen trouwens ook niet onverdienstelijk en hun thuiswedstrijden in de Veste kun je zelfs gratis bezoeken.

 

Willem Wilmink

Maar voetbal is niet de enige reden waarom deze plek bijzonder voor me is. Toen ik naar Enschede verhuisde, leek het allemaal ontzettend ver weg van familie, vrienden en vertrouwde plekjes. In die tijd zag ik bij het treinstation van het stadion de volgende dichtregels van Willem Wilmink op de muur staan:

“Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zo ver mee: Enschede.”

Stationsomgeving

Ik vond het een hele geruststelling om te zien dat ik niet de enige was die dit zo voelde. Bovendien kon ik er erg om lachen dat de gemeente Enschede juist deze regels had laten neerzetten, want het zag er niet uit als illegale graffiti.

Jammer genoeg kon ik dit geweldige staaltje zelfspot bij mijn laatste bezoek niet meer vinden. Ik vrees dat het verloren is gegaan bij de opknapbeurt van de stationsomgeving. Maar het blijft een feit: vanuit de Randstad gezien zal Enschede altijd ver weg zijn en daar kunnen we maar beter om lachen.

4. Grolsch Brouwerij

Wie vanuit de Randstad komt en na die lange rit dan eindelijk afrit Enschede-West van de A1 neemt, wordt verwelkomd door een ander icoon van Enschede dat tot in het verre westen bekend is: de Grolsch-brouwerij. Ook al ben ik geen bierdrinker, de brouwerij is voor mij een soort symbool geworden van ‘we zijn weer thuis’.

De grote, groene ramen doen denken aan de karakteristieke beugelflesjes en bij bijzondere gelegenheden, zoals het kampioenschap van FC Twente, prijkt er een passende reclame op. De Brouwerij Tour die door de brouwerij wordt aangeboden, is een van de Enschede tips die nog op mijn eigen to-do-list staat.

Zouthuisjes

Langs het laatste stuk van diezelfde A1 staan trouwens lage, groene huisjes. Toen ik voor het eerst met de auto naar Enschede reed, heb ik me suf zitten piekeren waarvoor die huisjes zouden zijn. Pas later kwam ik erachter: het zijn zouthuisjes, waarin van 400-500 meter diepte zout wordt opgeboord.

5. Het groen

Over de mooie natuur rondom Enschede zou ik wel een apart artikel kunnen schrijven – of meerdere. Maar ook binnen Enschede is genoeg groen te vinden. Een van de Groene Enschede tips is bijvoorbeeld het Ledeboerpark met het bezoekerscentrum in Lös Hoes ‘Het Lammerinkswönner’.

In het Volkspark wandel je niet alleen langs groen, maar ook langs beelden, waaronder die van het indrukwekkende oorlogsmonument. Hier vindt dan ook de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Maar het Volkspark is ook de plek waar meerdere keren per jaar de kermis neerstrijkt.

Van Heekpark

Het G.J. van Heekpark (de naamgever is wel familie van, maar niet dezelfde persoon als die van het Van Heekplein) biedt ook ruimte aan kunst, maar heeft een duidelijk sportief karakter. Een van de doelen die textielfabrikant Van Heek voor ogen had met de aanleg van dit park was dan ook “gelegenheid voor verschillende soorten van sport en lichaamsoefening verschaffen.

Tekst: Sandra van Bijsterveld – Beeld: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.