Doetinchem tips van locals

“We lopen heus niet de hele dag met een roofvogel op onze schouder en een verrekijker rond ons nek.” En nee de Achterhoek ligt niet in Twente. Net als Amsterdam niet in Rotterdam ligt eigenlijk. Een spoedcursus: wat te doen in Doetinchem? In vijf tips.

Hallo, ik ben Mirjam, moeder, broodschrijver en bedenker van Wrappels en andere dingen zoals IJsselkade . Geboren in de zomer van 1973 in ‘het westen’ zoals ze dat hier zeggen, getogen in het midden van het land (Apeldoorn) en ruim zeven jaar geleden met man en drie kinderen verhuisd naar het oosten (Doetinchem).

Dit jaar vier ik mijn achttienjarige jubileum als moeder, mijn tienjarig jubileum als zzp’er en ik gok mijn vijfjarig jubileum als onsuccesvol manuscriptafmaker en zeer onregelmatig twitteraar en blogger.

Doetinchem tips

Dit alles moet gevierd. Geen groots en meeslepend schuurfeest, maar voor de gelegenheid een paar tips op dit mooie blog van de dames Nomad & Villager, van wie de laatste als je heel hard kunt gooien op een steenworp afstand van mij woont. Als ze geen jaloersmakende reizen aan het maken is althans. Afijn hier komen mijn Doetinchem tips…

1. Brommers kieken

De eerste van mijn Doetinchem tips is dat Doetinchem in de mooie Achterhoek ligt, de streek van brommers kieken, d’ran en oerend hard goan en van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Voor meer info over het laatste kunt u terecht bij Bennie Jolink.

Voor de coördinaten: De Achterhoek is het meest oostelijke deel van Gelderland. Doetinchem ligt aan de westzijde die grenst aan de rivier de IJssel, het noorden aan Twente en Salland. Ik hoor een enkeling denken, ligt Twente dan niet in de Achterhoek en de Achterhoek niet in Twente?

Enschede

Nee. Net als Amsterdam niet in Rotterdam ligt eigenlijk. Voor de beeldvorming: wil je van Doetinchem naar Enschede dan ben je ruim een uur onderweg, net als naar Utrecht. Twente grenst wel net als de Achterhoek aan Duitsland. (Bist du noch bei Mir?)

2. Noaberschap

Het was best even wennen van een half leven in Apeldoorn naar Doetinchem, maar ik voel me er inmiddels helemaal thuis. Er wonen hier veel leuke mensen, vooral als je de moeite neemt ze een beetje te leren kennen. Het barst hier van de creativiteit en ondernemerschap en de gunfactor is hier hoger dan waar dan ook. Wat dat betreft: noaberschap rules.

En echt, als je net als ik gek bent op de natuur: kom hier naar toe. Misschien heb ik het landweggetje richting Laag-Keppel wel 10.000 keer gereden, het verveelt nooit. De weg slingert langs grote bomen, boerderijen, velden met ooievaars, zeldzame witte reigers en gevaarlijke roofvogels en voert je over een brug over de Oude IJssel.

Als je tijd hebt moet je eigenlijk even door de tuin om de molen heen lopen (en vergeet je camera niet!)

3. Rustig slapen en wild eten

Als je dan even door rijdt naar de Dorpsstraat, kom je op een van mijn andere Doetinchem tips: dan zie je rechts op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel Kasteel Keppel. Het stikt hier in de Achterhoek sowieso van de kastelen en landgoederen. Kasteel Slangenburg bijvoorbeeld, het middelpunt van een gelijknamig park en immens landgoed.

Het park rondom het kasteel behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de zeventiende eeuw. En voor de lezers, schrijvers en andere rustzoekers onder ons, je kunt logeren in het kasteel, afhankelijk van de kamer, logies of volledig pension met alles erop en eraan al vanaf € 55,- per dag. Je hebt geen tv of telefoon, lekker zen.

Maar kom je niet om retraite-achtige redenen naar Doetinchem, dan kun je misschien beter een kamer boeken in Hotel Villa Ruimzicht aan de rand van het centrum, net als onze Willem en Max.

‘Snooze, relax, snurk, zap, badder, geniet, ontspan, werk en bewonder’ staat op de website van het stijlvol ingerichte landhuis, waar behalve aan rustig slapen en wild eten veel aan kunst en cultuur wordt gedaan.

4. Doetinchem doet het ‘m

Qua wandelen in de natuur kom je hier benen tekort. Iedereen met of zonder kinderen of hond kent de Koekendaal met speelweide en dieren en alles, maar persoonlijk ben ik ook gek op wandelen bij recreatieplas Stroombroek waar je vanaf het terras van de Beachclub uitzicht hebt op knappe waterskiërs en wakeboarders en het mooie Montferland.

Montferland (met nog een van mijn gratis Doetinchem tips: het Bergherbos) is prachtig en behoorlijk heuvelachtig, doordat het op een stuwwallencomplex uit de voorlaatste ijstijd ligt.

Schouwburg Amphion

Voor je denkt dat ik mijn dagen wandelend met een verrekijker om mijn nek en een roofvogel op mijn schouder doorbreng, dat is niet zo. Ik ga bijvoorbeeld ook graag naar het theater en de film. Hallo, onze Schouwburg Amphion werd in 2012 uitgeroepen tot beste theater van Nederland! Geluid, sfeer, de bitterballen van Paul de Leeuw, alles klopt.

En leuk om te weten, de levensgrote foto’s van de artiesten die er aan de muur hangen zijn gemaakt door Paul Dekker, fotograaf en hoofd techniek van Amphion. Hij maakt ze meestal vlak voordat de artiest het podium opgaat, vol adrenaline, zittend, liggend of hangend in een rood fluwelen kubus.  Die energie spat van elk doek af, ik kan ernaar blijven kijken.

5. De binnenstad van Doetinchem

In de Gruitpoort, het Centrum voor kunst, cultuur en kunstzinnige vorming, kom ik vooral voor het filmhuis. Vier avonden per week draait er een kwaliteitsfilm uit binnen- of buitenland en na afloop iets drinken in het kunstcafé, ik vind dat leuk.

Even verderop zit in het gerestaureerde oude postkantoor het Borghuis. Hier wordt je door een altijd even enthousiast team met een beperking op je wenken bediend en elke zaterdag kun je er eten met live muziek. De oude binnenstad van Doetinchem, met de Catharinakerk op het Simonsplein, oude straatjes met leuke winkels, cafés en restaurants zit om de hoek.

Gringo’s

Een aanrader is Gringo’s in de Grutstraat, hier kun je tapas eten en in het weekend dansen, het is er supergezellig ingericht en altijd druk. Als je naar GrandCafé Luther in de Waterstraat gaat, weet dan dat de vrijdagmiddagborrel tot zaterdagochtend duurt en dat je behalve voor koffie en een krantje een prima 3-gangendiner kunt eten voor weinig.

Wil je echt culinair uitpakken of indruk maken op je geliefde of je baas, dan volgt hier mijn een van mijn culinaire Doetinchem tips: reserveer dan vooral een tafel bij eterij en tapperij het Raedthuys, een engeltje over je tong, echt waar.

Maluc & Met Liefde

En blijf anders gewoon nog even, laat je net als heel hip en happening Nederland in de watten leggen bij kapsalon Maluc in het nabij gelegen dorpje Terborg en terug in Doetinchem wandel je met je nieuwe kapsel naar de Boliestraat. Hier – nog een van mijn Doetinchem tips –  zit lunchroom ‘Met Liefde’, een kleurrijke knusse huiskamer waar het ruikt naar chocola, koffie en vers brood. Vraag naar Robbert en doe hem de hartelijke groeten. Ik denk niet dat hij weet wie ik ben maar dat maakt niet uit.

Beeld: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.