Warmetruiendag 2018

Koud? Welnee! Gewoon nog een dikke trui aan want het is weer Warmetruiendag. Dus zitten Nomad en ik in onze dikste truien te bbbbibbburrun voor het goede doel. Onszelf. Want de verwarming één graadje lager bespaart 6% energie per graad. Dus 6% CO2.

Nederland – En warmetruiendag is hard nodig. Trump mag dan wel anders beweren, maar afgelopen week buitelden de berichten over elkaar. Te warm op de Noordpool tegenover te koud in Saoedi Arabië waar temperaturen onder nul gemeten werden op plaatsen waar het nooit beneden de 20 komt.

Warmetruiendag 2017

Met warmetruiendag wordt aandacht geschonken aan die klimaatsverandering en dan met name aan het Kyotoprotocol. Dit verdrag, dat op meerdere momenten door verschillende landen werd geratificeerd,  heeft als doel dat industrielanden de uitstoot van broeikasgassen en een aantal fluorverbindingen – met gemiddeld 5,2% verminderen..

Per land verschillen de percentages die verminderd moeten worden. Economische sterke  landen hebben hogere reductiepercentages dan zwakke landen. Zo moet Nederland 6% minder uitstoten Luxemburg moet zijn uitstoot met 28% verminderen terwijl Portugal zijn uitstoot met 27% mag laten stijgen.

Uitstoot van broeikasgassen

Het verdrag ging in toen 55 landen, die samen 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, het hadden bekrachtigd.

De VS heeft het echter niet geratificeerd omdat ze bang waren voor schade aan de economie. De Europese Unie, toen bestaande uit 15 landen, heeft het Verdrag begin 2002 bekrachtigd.

In 2016 tijdens de Klimaat Top in Parijs is besloten dat 195 landen zullen meewerken aan het beperken van de opwarming van de aarde. Het liefst tot 1,5 graad, maar in elk geval tot ruim onder de twee graden. Ook gaan de Verenigde Naties (VN) bijhouden hoeveel broeikasgassen elk land uitstoot.

Ratificeren

Vervolgens stapten ze allemaal, toch een beetje vreemd, in het vliegtuig naar New York om het te ondertekenen. Echter het treedt pas in werking als 55 landen, die samen verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de totale broeikasgasuitstoot in de wereld, het verdrag geratificeerd hebben.

Inmiddels hebben China, de VS en ook Nederland het verdrag geratificeerd. Het wachten is op de rest.

Ondertussen drrrrraaien wij dus nog even de kachel laag tijdens Warmetruiendag om ons steentje bij te dragen.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.