De creative roadtrip van Karlijn

Het was er ineens geweest. Dat unheimische gevoel dat niet meer weg ging sinds ze in Fuerteventura was geweest. Een surfvakantie na een stage in Eindhoven. Toen het tijd was om naar huis te gaan diende de vraag zich aan: Wat nu? Terug naar Nederland? Naar wat? Ze voelde er zich steeds minder thuis.

Nederland – De drukte, de wedloop om als maar meer spullen te vergaren, de achteloosheid waarmee met onze leefomgeving werd omgegaan.

Creatieve roadtrip

Al die mensen met die mobiele telefoons die op Utrecht Centraal tegen elkaar opbotsen zonder elkaar te zien. Moest ze daar naar terug? En wat moest ze daar precies doen?

Een hoop vragen voor een jonge Utrechtse kunstenares die op het punt staat om af te studeren. Het buitenland lonkte, maar het buitenland is groot. En wat kon zij als beginnend kunstenaar bijdragen, als ze al wist waar ze naar toe zou gaan?

Olburgen

In een kleine veertig jaar oude camper staan we op het vlakke land rond Olburgen dat we per pontje uit Dieren hebben bereikt. Het is kouder dan in deze tijd van het jaar verwacht mag worden en de wind loeit om het busje.

Een boer is bezorgd komen vragen of we iets kwijt zijn en als we zeggen dat we slechts foto’s willen maken, kijkt hij ons verbaasd aan en stapt   hoofdschuddend op de fiets. “Niet in het gras lopen hoor”, waarschuwt hij. “Dat is voor de koeien.”

Karlijn Postma

Het busje wiebelt door de wind. Door het raam zie ik lammetjes tegen hun wollige moeders schuren. Ik benijd de lammetjes, want ik ben mijn jas vergeten. De bus is niet de bus van Karlijn Postma (1992) zoals de jonge kunstenares heet, maar de mijne.

Karlijn is nog hard aan het crowdfunden om ook een busje bijeen te sparen waarmee ze haar droom gaat verwezenlijken. Want het unheimische gevoel heeft inmiddels een uitlaatklep gevonden: Karlijn gaat een creatieve roadtrip door Europa maken waarbij mensen kunnen aanhaken.

Workshops keramiek en 3D-printen

“De bedoeling is,”, zegt ze terwijl ze ondertussen de mallen voor het gieten van keramiek klaarzet, “dat ik vanuit mijn bus workshops ga geven in keramiek gieten, zeefdrukken en 3D-printen. Met deze creatieve roadtrip door Europa wil ik het belang van ambachten laten zien.”

De creatieve roadtrip van Karlijn

Terwijl ik Karlijn gadesla in die tochtige polder moet ik denken aan de mensen van HandMade in Brugge die ik een week eerder ontmoette. Kunstenaars die oude ambachten als kantklossen nieuw leven inblazen en tegelijkertijd aandacht schenken aan duurzaamheid. Karlijn zou uitstekend in het gezelschap passen.

Eigengemaakte spullen

“Als je zelf dingen maakt, denk je daar vanzelf meer over na. Je bent minder geneigd spullen weg te gooien omdat eigengemaakte spullen nu eenmaal meer waarde hebben. Dat is wat ik mensen wil meegeven.”

Wie denkt dat Karlijn onrealistische doelen stelt of zwaar op de hand is, heeft het mis want de productdesigner is vooral ook praktisch.

“Filosofie en psychologie zijn wel onderwerpen die veel terugkomen in mijn werk.”

Menselijk gedrag als inspiratiebron

“Menselijk gedrag vormt voor mij een inspiratiebron en dat zie je denk ik ook wel terug in mijn werk en de maatschappelijke boodschap die mijn werk meedraagt. Maar uiteindelijk maak ik ook hele nuchtere keramische producten.”

creatieve roadtrip Karlijn Postma

Tijdens haar roadtrip, die in september begint en westelijk Europa beslaat, zal ze de mensen die bij haar aanhaken leren om keramische designproducten te maken. “Daarnaast  leren ze hun eigen kleding bedrukken en hoe je met een 3D-printer kunt werken.”

Culturele broedplaatsen

En natuurlijk blijven ze heerlijk eten want ook koken is een hobby van Karlijn. De middagen zijn bedoeld om musea of culturele broedplaatsen te bezoeken. Uiteindelijk gaat het om een creatieve totaal ervaring. “Ik noem mezelf een experience designer”, lacht ze.

“Het is anders om in het buitenland een cursus te volgen”, antwoordt ze als ik vraag waarom mensen niet gewoon een cursus in een buurthuis kunnen doen. “Het haalt je uit je comfortzone en je hebt een andere mindset als je van huis bent.”

Experience designer

Iedereen is welkom en iedere zaterdag parkeert Karlijn haar bus in de buurt van een vliegveld om je desgewenst op te halen en mee te nemen naar een camping. Vanaf september zal dat eerst zuidwaarts zijn. Nantes, Bilbao, en Malaga passeren de revue. Komend voorjaar trekt ze dan naar Scandinavië: Kopenhagen, Oslo, Bergen.

Mogelijk kan ze onderweg ook wat betekenen voor gemeenschappen. Zo is er bijvoorbeeld Shapeways waar je 3D- prints kunt laten maken en die met een community werkt. “Ik ga de internationale leden ook rond mijn bus met elkaar in contact te brengen. Zodat de bus nog meer een creatieve broedplaats wordt.

Designbekers

De polderwind rukt nogmaals aan het busje terwijl Karlijn aan tafel haar strakke designbekers giet. De oude Estafette, ooit ontworpen om ambachtsmensen als bakkers in rond te rijden, lijkt te genieten van haar hernieuwde rol.

Stoer weerstaat ze de aanvallende wind. En ze is kennelijk niet de enige die geniet want even later roept Karlijn: “Ik word zo blij van dit plan!”

Bepalen wat het waard is

“Oja en de prijs van een week een cursus?”, vraag ik als we de bus terug de pont op rijden. Die kan ik negens vinden op internet. Karlijn lacht: “De cursus kost wat jij het waard vindt. Dat is toch het mooiste wat er is? Dat mensen bepalen wat iets hen waard is?”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

Meer over Karlijn

Meer roadtrips

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.