Mexico, de vijf tips van….

In DE VIJF VAN geven inwoners tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week de vrouw achter de schermen van TV programma’s als Grenzeloos verliefd en Waar is de Mol? En personal travel planner voor wie een exclusieve reis op maat wil: Moni van Hoek over haar Mexico.

Haar bio leest als een romantisch boek. Zo ontmoette ze Nicolai, haar man, op internet en vloog hij voor hun eerste date vier dagen naar Mexico waar Moni destijds al zestien jaar woonde. De vlam sloeg over en drie maanden later pakte Moni de hond en de kat op en verliet haar baan als hoofd reisleiding Mexico om met Nicolai op een 100 jaar oud klassiek zeilschip in Amsterdam te gaan wonen. Reizen en tv-producties lopen als een rode draad door haar leven.

“Ik belandde ooit per toeval – de liefde – in Hilversum. Al gauw had ik werk bij TV en promoveerde tot producer. Voor deze baan mocht ik af en toe op reis. Daar genoot ik zo van dat ik besloot in een ander land te willen werken en mijn allereerste vaste baan bij de AVRO op te zeggen. Aangezien je met een lege bankrekening niet ver komt, solliciteerde ik als hostess/reisleidster bij een reisorganisatie en kwam uiteindelijk in Mexico terecht.”

Wie Moni om een tip voor Mexico vraagt, krijgt het volgende antwoord: “Tja, vijf speciale plekken kan ik eigenlijk niet bedenken, wel 500.” Het land waar ze twaalf jaar woonde, reduceren tot een minimum was dan ook niet makkelijk. Moni is naast haar werk voor televisie ook personal travel planner en dat omschrijft ze als volgt: “Eigenlijk ben ik een privé reisbureau met extra voordelen zoals insidertips, 24 uur service voor-tijdens-na de reis.

Ik vertaal alle ingrediënten die voor iemand belangrijk zijn voor een unieke vakantie, in een passende reis. Ik richt me op anders dan anders reizen, bijzondere accommodaties die niet zomaar als ‘pakketje’ te boeken of te vinden zijn. Hoewel ik de hele wereld kan aanbieden en overal met even veel liefde induik is mijn specialiteit Mexico naast Griekenland en Ibiza.”

Mexico blijft voor mij heel bijzonder. Ik ben verliefd op dit land!  Zulke fijne mensen, zo’n afwisselend land met zoveel cultuur en natuur. Het blijft bizar dat juist dit land zo vaak als ‘gevaarlijk’ wordt gezien. Mensen ga dit heerlijke land ervaren! En als je advies nodig hebt, vind je me bij The Travel club.

De vijf van Moni

1. Puerto Vallarta/ baai van Banderas:

Een stadje aan de Pacific waar ik 8 jaar woonde dat echt vanalles te bieden heeft. Het toerisme speelt zich af tussen de bevolking; in de klinkerstraatjes van het oude gedeelte of op de hotelzone van het nieuwe Vallarta.  Een gezellige ‘Malecon'(boulevard) met overal kleine karretjes op straat die taco’s of maiskolven verkopen, maar je vindt er ook hippe (sterren)restaurants. Van Wallmart tot lokaal supermarktje, 24 uur per dag is er ‘leven op straat’.

Natuur van Mexico

Je kunt er dansen in een trendy club op house muziek of juist op straat tussen de Mexicanen die pinatas kapot slaan (traditie) op de muziek van de Mariachi’s (straatmuzikanten). En wat denk je van een Temazcal ceremonie meemaken met de Huichol indianen (spiritueel sauna ritueel). Deze Huicholes zijn prachtig uitgedost en maken ook nog eens fantastische kunst van hele kleine gekleurde kraaltjes of strengen draad. Voor hun spirituele ceremonieën zijn zij geoorloofd peyote te roken (cactus = drugs).

Wat ook leuk is dat je binnen 15 minuten van Puerto Vallarta in een totaal andere wereld kunt stappen; Puerto Vallarta ligt aan de Baai van Banderas die 180 km groot is (een van de grootste ter wereld). Vijf minuten verder het binnenland in vind je bv. watervallen, riviertjes,  groene bergen en cowboys. 5 -20 minuten varen naar de ene kant van de baai kom je in dorpjes (Yelapa, Quimixto, Las Animas, las Caletas) waar nog nooit verkeer heeft gereden; alleen ezeltjes en paarden als vervoermiddel, waar je vanuit je open ‘hutje op de klif’ vanuit je schommelbed over de baai uitkijkt waar je de walvissen ziet paren en baren. Machtig!

 

Waar je eindeloos kunt wandelen door de jungle en enorme watervallen ,leguanen of wat voor diersoort dan ook tegenkomt. De groene bergen komen tot aan het strand. Op het strand heerlijk lunchen of dineren met grote gamba’s of ander lekkers. Hoe idyllisch.

Vijftien minuten varen naar de andere kant zie je op zee al de roggen, dolfijnen en vliegende vissen springen. Kom je bij groepen eilanden (los Arcos, Las Marietas, el Morro) die fantastisch zijn om te duiken en snorkelen. Vaak kom je tijdens het duiken mantaroggen tegen met een spanwijdte van wel 4 meter en langs de kust zie je immens grote lange brede zandstranden.

Een uurtje verderop is een ander schattig dorpje, Sayulita, een bekend surfersoord, nu geclaimd door kunstenaars en hippies.

Sayulita Mexico

De baai van Banderas heeft nog veel meer te bieden; Ik kan helemaal los gaan op alle mogelijkheden daar in de omgeving, maar ervaar het een keer zelf!

2. Tulum:

Aan de Caribische kant van Mexico, niet ver van het bekende Cancun en Playa del Carmen ligt  het veel rustigere Tulum. Een klein dorpje met bohemian chique kleurrijke hutjes op het strand, bedekt met riet en schelpjes. Veel yoga, gezond en lekker eten daar. Een bar op het strand dat terecht ‘Paradise Beach’ genoemd wordt, met schommels als barkruk vanwaar je uitzicht hebt op de Maya tempels van Tulum die pal aan zee staan. Zo blauw/ turquoise heb je de zee nog nooit gezien!

3. Copper Canyon

Een hidden gem ! Een van de mooiste treinreizen ter wereld gaat door deze enorme canyon , die bijna 4x groter is dan de Grand Canyon en toch relatief onbekend. De treinreis voert je door 86 tunnels en over 36 bruggen door deze canyon. Het kostte meer dan 100 jaar om deze rails te bouwen. Onderweg kom je door koloniale stadjes en langs de Tarahumara indianen die in grotten wonen. Heel bijzonder.

4. Walvishaaien (en andere dieren)

Slechts op een paar bestemmingen ter wereld kun je tijdens het zwemmen walvishaaien spotten. Een daarvan is bij het eilandje isla Holbox tussen juni -augustus. Het is enorm spannend en boeiend om zij aan zij met zo’n grote vegetariër (8-18 meter lang, 15 ton wegend) te zwemmen. Het is de grootste vis ter wereld en werkelijk een unieke ervaring hiermee te zwemmen. Ze zijn ongevaarlijk, eten alleen plankton en krill.

Behalve de walvishaai zie je ook vaak mantaroggen, seaturtles (leggen hun eieren in het zand), mogelijk orka’s, veel dolfijnen, alle vissoorten. Tijdens jungletochten ook allerlei vogelsoorten, krokodillen, apen. In Celestun zie je duizenden flamingo’s bij elkaar. Mexico heeft een fantastische flora en fauna.

5. Cenotes

Ook een fenomeen dat zo bijzonder is. In Yucatan vind je geen rivieren. De kalksteenbodem herbergt wel een groot ondergronds rivierenstelsel, waarbij regenwater via de poreuze bodem naar beneden stroomt en sijpelt. Dit ondergrondse water is kraakhelder en zoet water, vroeger was het het drinkwater van de Mayas. Soms is er door instorting een poel ontstaan waarbij dit waternetwerk letterlijk bloot komt te liggen. Deze plekken worden cenotes genoemd. In totaal telt het noordelijke deel van het schiereiland Yucatán ongeveer drieduizend van deze cenotes, die er in allerlei vormen en afmetingen te vinden zijn. Je kunt er onder begeleiding in zwemmen en snorkelen of duiken (en dan vooral geen zonnebrand op doen, want dat is schadelijk).

Beeld: Nicole Franken

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.