Marokko tips van locals

Toen de studie klaar was en de baan ophield werd het tijd voor Sjoukje Rietbroek voor het naleven van een droom: correspondent in Marokko. En laten nou net alle correspondenten het land verlaten hebben.

Eigenlijk viel voor Sjoukje Rietbroek alles op het juiste moment samen. “Ik zat in het laatste jaar van mijn deeltijdstudie journalistiek, mijn baan bij de regionale krant hield op en de laatste correspondent in Marokko keerde terug naar Nederland.

Een baan als correspondent in Marokko was mijn droom en hoewel ik nog maar net kwam kijken als journalist, besloot ik mijn kans te grijpen en vertrok ik naar Rabat. Inmiddels ben ik er getrouwd.

Marokko tips van locals

Vreemd genoeg ben ik enige journalist die hier voor Nederland zit. Met zo’n grote Marokkaanse gemeenschap zou je zeggen dat er meer interesse is in nieuws uit het land. Van alle Marokkaanse steden die ik heb bezocht, is Rabat het meest ‘Europees’.

Het is een rustige, overzichtelijke en moderne stad. Maar ook op mijn reizen heb ik de meest fantastische plekken ontdekt. Marokko is een ontzettend veelzijdig land en ik raad iedereen aan om het te leren kennen.

Hier komen mijn Marokko tips:

1. Aït Bougmez

De Aït Bougmez, ook wel de Gelukkige Vallei genoemd,  is wat mij betreft een van de best bewaarde geheimen van Marokko en daarom de eerste van mijn Marokko tips. Zelfs veel Marokkanen hebben nog nooit gehoord van deze vallei, die op ruim 200 kilometer ten oosten van Marrakech ligt.

Om er te komen volg je de weg naar Tabant, de hoofdstad van de vallei. Verwacht geen grote steden, luxe hotels of gezellige restaurants, hier maak je kennis met het echte berberleven.  Dankzij een rivier die door de vallei kronkelt is het er altijd groen, in de lente een explosie van kleurrijke bloemen.

Agouti

De bewoners werken het hele jaar door op het land. In een van de dorpjes, Agouti, vind je de Gîte d’Etappe van Mohamed Ben Ali. Voor nog geen twee tientjes heb je een kamer en voor nog vijf euro extra een heerlijke maaltijd. Mijn tip: neem je wandelschoenen mee en trek er een dag op uit met Mohamed als gids.

2. Dar Eau Vive

Het tweede Marokkaanse paradijsje is de maison d’hote van de familie Bouziti, bij het stuwmeer Bin el Ouidane. Jaren geleden was het niet meer dan een gebouwtje met vier kamers en een berbertent waar je in kon slapen.

Inmiddels is het behoorlijk uitgebreid maar daarmee niet minder charmant. Net als voor veel Marokkanen is dit mijn favoriete plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Alleen al de rit er naartoe, via Azilal of Bin el Ouidane, is prachtig. Vanaf het terras in de tuin kijk je uit op de stuwdam van Bin el Ouidane en de rivier die daar vandaan stroomt.

En last, but most certainly not least: het eten. De meest smaakvolle tajines die ik ooit in Marokko heb gegeten komen uit de keuken van de Bouziti’s.

3. Hammam

Denk aan Marokko, en je denkt aan de hammam. De meeste toeristen kiezen voor een luxe hammam, ingesteld op de wensen van westerlingen. Maar een echt kijkje in de Marokkaanse wereld – en daarom een van de beste Marokko tips -krijg je in een volkshammam. In iedere wijk zit er wel een. Vraag een willekeurige dame op straat naar een hammam en ze weet er een te vinden.

De traditionele hammam is niet meer dan een grote, warme, kale ruimte met een betonnen vloer. Meisjes en vrouwen zepen zich in, wassen hun haar en scrubben elkaar. Afhankelijk van de hammam kun je voor minder dan 100 dirham (ongeveer 10 euro) je door een dame laten wassen, scrubben en soms zelfs masseren.

Groene zeep

In iedere medina vind je zeep voor in de hammam, een soort groene zeep. Neem die mee, net als shampoo en douchegel. Als je geen zeep kunt vinden, geen nood. Er is altijd wel iemand die haar zeep met je deelt.

4. Place Pietri

Mijn favoriete plek om te lunchen is Place Pietri, een plein in de wijk Hassan in Rabat. Aan weerszijde van het plein vindt je verschillende terrassen waar je kunt ontbijten, lunchen, dineren of koffie met een gebakje kunt nemen. En op vrijdag serveren de meeste restaurants couscous.

Omdat het plein verdiept is, gaat het kabaal van de drukke weg die langs het plein loopt volledig aan je voorbij.  Het is een populaire ontmoetingsplek voor jongeren, waaronder veel van de protestbeweging 20 Februari. Op zondag zitten er voornamelijk gezinnen op het terras. Het grote plein en de trappen er naartoe zijn een ideale speelplaats voor kinderen.

Marokko tips van locals

5. Uitgaan in Rabat

Voor ik naar Marokko verhuisde, was ik hier nog nooit op stap geweest. Voor zover ik wist waren luxe clubs de enige uitgaansgelegenheden in Marokko en kon ik ‘gewoon een biertje’ wel vergeten. Al meteen het eerste weekend in Rabat bleek dat ik het volledig mis had.

In het weekend spelen overal in Rabat live bands. Cotton Club, Upstairs, Bar Pietri (niet te verwarren met het plein) en de Afrikaanse club Yakout, allemaal met drankvergunning, zijn mijn favorieten.

Midnight train

Je moet het treffen met de band, want sommige presteren het om iedereen van de dansvloer te spelen. Maar als er een goede band staat, dan gaat het dak eraf en wordt er volop gedanst. Een van de grote favorieten is Midnight Train. Een minpuntje: de clubs zijn meestal erg vol en daardoor warm en rokerig.

Sjoukje Rietbroek is te vinden op journalistinmarokko.nl. Ze is te volgen via Twitter.

Beeld: Nicole Franken

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.