Leuven, 10 hotspots

Ze is de oudste universiteitsstad van de Lage Landen en nog altijd in trek bij studenten van over de hele wereld. Afrikanen komen op het canonieke recht af, anderen op het bier van Artois. Maar het is ook een mooie middeleeuwse stad die goed eten, fijne cafés en winkels biedt.

We maakten, een verre van volledige, selectie. We weten dat Leuven, 10 hotspots slechts een topje van een hele toffe ijsberg is.

Leuven, 10 hotspots

1. Boeken

Ooit zat in een klein verborgen straatje in het centrum van Leuven zit wat ons betreft de leukste boekwinkel ooit. In een statig herenhuis, dwaalde je door de gangen vol boeken, cd’s en een enkele dvd. Beneden was het café gevestigd,

Helaas sloten ze hun deuren. Nu moet je voor een dag lezen in Boekarest, hoofdstad der Letteren zijn. En nee dat ligt niet in Roemenië maar aan het Ladeuzeplein 12.

 De Drij Coppen Leuven

2. Kokoon

Ze zijn gespecialiseerd in minder bekende bieren, lazen wij later. Zoals het witlofbier. Maar toen waren wij al verslingerd aan het heerlijke eten en de fantastische bediening. De gerechten variëren van klassiek Westers tot verfijnd Oosters en alles wat daar tussen zit.

Mosselen in een pittige saus of liever een stuk vlees in bier gestoomd? Het kan allemaal – ’s Meiersstraat 1

3 Beluga

Een kleine restaurantje met een prachtig art deco inrichting, in een zijstraat van de Oude markt. Hier kun je vis eten zoals je nog nooit hebt geproefd. De chef specialiseert zich ook in minder bekende vissen, om overbevissing niet aan te moedigen, die hij combineert met uitzonderlijke wijnen uit diverse hoeken van de wereld – Krakenstraat 1

4. Zoff

Italiaanse hapjes in een New Yorkse lounge setting met een sfeer uit de jaren tachtig waarbij alles om Dino Zoff draait, de legendarische keeper van het Italiaanse elftal dat in 1982 wereldkampioen werd. En dan fantastisch ontbijten, lunchen of aperitiefjes drinken vergezeld van Italiaans finger food? Waar wacht u nog op – Mechelsestraat

5. Dimanche a Bamako

Een groot oud pand, vol kamers en gangetjes. En dat gevuld met Afrikaanse kunst, snuisterijen, juwelen, design en kleding. Alles is Fairtrade en eco en een gedeelte van de winst gaat naar Afrika. Buiten het centrum voor iedereen op weg naar het klein Begijnhof of het industriële gebied rond de Vaarkom.

6. t Rood Huys

Kadootjes van keramiek. Variërend van asymmetrische koffiepoten tot beelden en schalen. In deze galerie/ atelier vind je daarnaast ook schilderijen – Parijsstraat 62

7. Slapen in een zuivelwinkeltje

Wij sliepen er ooit in een zuivelhuisje aan de rand van de binnenstad. Een romantisch tweepersoonsappartementje met een heerlijk bed, een klein huiskamertje en een nog kleiner keukentje. Helaas wordt het niet meer verhuurd, maar ongetwijfeld zijn er weer nieuwe romantische plekjes om te ontdekken en te overnachten.

8. STUK

Alleen al voor het gebouw moet je even naar STUK. Het cafégedeelte is heel bijzonder qua architectuur en inrichting. Het is tevens een mooie plek om een biertje te drinken en over de straat uit te kijken. Wil je liever een voorstelling zien, een filmpje pakken of een workshop volgen? Dat kan daar ook.

9. Bibliotheek

Wie zich moeilijk kan concentreren, begeeft zich naar de zaal van de universiteitsbibliotheek om daar gezamenlijk te blokken. Het samen studeren is zo populair dat er soms buiten rijen staan om mensen toe te laten. Of zouden ze gewoon allemaal het prachtige gebouw van binnen eens willen bewonderen – Ladeuzeplein

Bibliotheek Leuven

10.  Cafe de Libertad

In een Muntstraat vol hippe restaurantjes is café de Libertad een beetje een vreemde eend in de bijt. Niks trendy maar een langwerpig cafe waar de oudere jongere graag een biertje doet. En ze zijn er niet te beroerd om een praatje te maken met de nieuweling. Wij voelden ons daar zeer welkom.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.