Jamaica Vibe

Het is maar een klein eiland, in de Caribische zee. Toch kun je het bijna nergens over Jamaica hebben zonder dat mensen vrolijk worden. We gingen er dansen, bekeken Jamaican booty’s en genoten van de Jamaica vibe.

Jamaica – De clichés vliegen je onmiddellijk om de oren: Bob Marley, Rasta’s, dreadlocks haardracht, reggae, lekker lui, yeah man! En, recent: de topprestaties van sprinters Usain Bolt, Asafa Powell, Shelly-Ann Fraser, Melaine Walker en al die anderen die de wereld steeds op zijn kop zetten tijdens atletiek wedstrijden.

Jamaica vibe Nomad&Villager

Jamaica… of Xaymaca, zoals de oorspronkelijke Taíno bevolking het noemde, duizend jaar voor onze moderne telling; het land van hout en water. Vanaf het moment dat Columbus er in 1494 voor het eerst voet aan wal zette, heeft het eiland een sterke aantrekkingskracht op buitenstaanders.

Jamaica vibe

De Spanjaarden en de Britten hebben elkaar bijna 2 eeuwen lang naar het leven gestaan over wie er de baas was. De Britten wonnen uiteindelijk en werden in 1655 heer en meester.

Ze waren er deels voor het natuurschoon en het klimaat, maar vooral vanwege de vruchtbare grond die garant stond voor eindeloze voorraden suiker en koffie, geplant en geoogst door slaven die de Europeanen uit Afrika haalden. Jamaica werd al snel beschouwd als een van de rijkste Britse grondgebieden.

Melon mama Jamaica Nomad&Villager

Tegenwoordig is er nog steeds die aantrekkingskracht, hoewel Jamaica onafhankelijk werd in 1962. Vierhonderd jaar gedeelde geschiedenis zijn niet zomaar weg te poetsen. Vandaag de dag zien veel Britten (en in sterk toenemende mate ook andere Europeanen, Amerikanen, Canadezen en Aziaten) het eiland als hun favoriete bestemming, economische dip of niet.

Toeristenparadijs

De afgelopen twintig jaar is Jamaica uitgegroeid tot een waar toeristenparadijs, waar bijna alles kan, veel mag, de zon altijd schijnt en het leven seriously easy-going is. Nog steeds bekvechten de Britten en de Spanjaarden over wie zich eigenaar mag noemen van al dat moois, al gaat het tegenwoordig om de opbrengsten van stoelen in chartervliegtuigen en hotelbedden.

Je kunt je als toerist werkelijk geen buil vallen als je je vakantie doorbrengt op Jamaica. De toeristensector spant zich in om de ultieme tropische droom waar te maken. De mooiste plekjes langs de kust zijn omgetoverd tot luxueuze all inclusive resorts.

Jamaicaanse rum

Het geheel compleet met wit zand, palmbomen, kleurige gebouwen, een tropische soundtrack op de achtergrond, azuurblauwe zee, onvergetelijke zonsondergangen en natuurlijk de gebeeldhouwde lichamen van het bedienend personeel dat langskomt met de wereldbefaamde Jamaicaanse rum (die meestal rijkelijk vloeit als je hele rekening van tevoren betaald is…).

De gemiddelde toerist brengt er twee weken van leven als God in Frankrijk door. Nou ja, God in Jamaica, natuurlijk! Misschien is dat ook meteen de uitleg voor die merkwaardige aantrekkingskracht. Jamaicanen –liefhebbers van en meesters in woordspelletjes- buigen de naam van hun eiland graag om tot de patois uitdrukking “Jah Mek Yah” – “God heeft dit hier gemaakt”.

Jah Mek Yah

Het is vaak hun enige uitleg voor de bevoorrechte wereldpositie die ze genieten en erkennen. “Want,” vragen zij zich af, “waarom kun je op Jamaica een stok in de grond stoppen en er een boom uit zien groeien, terwijl bijvoorbeeld buurland Haïti er zo ontzettend bekaaid vanaf komt?”

Er zijn wel meer vragen te bedenken. Waarom is er zoveel talent, zowel in de muziek als in de sport? Waarom zijn Jamaicanen zo fysiek sterk? Waarom is de invloed van het eiland op de rest van de wereld zo groot, zowel historisch als cultureel?

Marcus Garvey

Voorbeelden te over om die laatste vraag te illustreren… Bob Marley en Usain Bolt zijn al genoemd; de een bracht de wereld reggaemuziek en de steeds verder groeiende Rastabeweging, de ander breekt het ene snelheidsrecord na het andere. Veel technieken die gebruikt worden in hedendaagse muziek en dans vinden hun oorsprong op het eiland.

En historisch gezien speelde Jamaica een voortrekkersrol in de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij en bracht het Marcus Garvey voort, een van de eerste voorvechters van rassengelijkheid en een belangrijke inspiratiebron voor Martin Luther King.

Dagtocht

Veel vragen dus, maar de antwoorden vind je niet als je in je luie hotel aan de kust blijft, hoe aanlokkelijk dat ook is. Om een compleet beeld te krijgen zul je een aantal uitstapjes moeten maken. Allereerst trek je het binnenland in, zo ver mogelijk verwijderd van het stadse leven.

Maak een dagtocht (of twee) door het bergachtige landschap en laat je bij iedere haarspeldbocht verrassen door een nóg  spectaculairder uitzicht dan het vorige. Waag je eens buiten de comfort zone die de toeristensector voor je heeft bedacht en onderga het leven op het eiland.

Binnenland Jamaica Nomad&Villager

Daar waar je de Jamaica Vibe voelt, die onverklaarbare sensatie dat je bent beland in het centrum van het universum. Daar waar de wind een melodie zingt en het zonlicht een speelfilm maakt van de miljarden tinten groen. Daar waar je kunt vergeten in wat een jachtige, overgeorganiseerde, luidruchtige wereld Westerlingen leven.

Dunn’s River waterval

Je moet er natuurlijk wel een tikkie avontuurlijk voor zijn aangelegd, want de beste manier om het pure Jamaica te ontdekken is met een privé chauffeur. Het lijkt een overbodige luxe maar is het zeker niet als je het natuurschoon op je wilt laten inwerken, want dat laat zich slecht combineren met het Jamaicaanse verkeer.

Spreek een dagprijs af en vraag je chauffeur om eens af te wijken van prachtige maar overbekende trekpleisters als de Dunn’s River waterval. Een Jamaicaan is over het algemeen wel in voor een dag met verrassingen en voor je het weet brengt hij je naar een natuurlijke bron, verscholen in het groen in een dunbevolkt gebied.

Rasta George Jamaica Nomad&Villager

Zo’n plek waar hij op zondag met zijn kinderen naartoe gaat: puur natuur, spa water om in te zwemmen, pais en vree, vers fruit en groenten direct van het land, bijna absurdistische bloemenweelde. Met een beetje geluk raak je in gesprek met iemand die er woont.

Iemand die het een en ander kan vertellen over het leven in de Jamaicaanse heuvels. Een volgeling van de Rastabeweging bij voorkeur; hoe ouder, hoe beter. Het is een bijna mystieke ervaring om in aanwezigheid te zijn van iemand die de afgelopen vijf decennia heeft doorgebracht in meditatie en in volle harmonie met de natuur om zich heen.

Oudere Rasta’s

Iemand die er een dagelijkse bezigheid van maakt het positieve in alles te benadrukken en die zijn eigen wereldbeeld probeert te ontdoen van alle franje, bling en status waar het Westen onder gebukt gaat. De rust, het zelfvertrouwen en het geduld van oudere Rasta’s zijn bijna tastbaar voor wie er gevoelig voor is.

Dat is het moment dat “het” gebeurt: De overweldigende natuur neemt het over en je hebt alleen nog maar oog en oor voor de kleinste details om je heen:de steeds veranderende schittering van het licht, de geluiden van insecten, de geur en kleur van de bloemen, het gekabbel van het water en de mensen om je heen.

Dutchie Pot

Als er in de buurt van de Rasta een maaltijd staat te pruttelen op een vuur is dat meestal in een Dutchie of Dutch Pot, de Jamaicaanse variant van de Hollandse gietijzeren pan.

Rasta’s zijn de bedenkers van de uitdrukking “je bent wat je eet” en gaan daar heel ver in. Hun dieet is puur, organisch en veganistisch, maar wie daarbij denkt aan saai of smaakloos zal verrast worden. Ital is een vernuftige mengeling van geuren, texturen en smaken; uitgekiend met voedingswaarde als uitgangspunt.

Usain Bolt

Naast een keur aan vitaminerijke bladgroenten zijn bonen in alle soorten en maten een vast onderdeel, vanwege hun hoge proteïnegehalte. En natuurlijk mag de yam niet ontbreken: de wortel die smaakt als de ruigere grote broer van de aardappel en die Usain Bolt –volgens Jamaicanen- aan zijn sportieve prestaties helpt.

Bolt heeft zelfs de sprintschoenen die voor hem ontworpen zijn vernoemd naar de yam, het belangrijkste gewas in de streek waar hij is opgegroeid.

Bob Marley

Het is niet uitzonderlijk dat zo’n uitgestrekt dagje puur natuur verbroedert. De terugreis naar het hotel zal in de meeste gevallen nog rustgevender zijn dan de heenweg. Je hoofd is leeg, je maag gevuld en door de onthaasting staan je zintuigen weer op scherp.

Terwijl de zon langzaam onder gaat achter die eeuwige bergen begrijp je ineens wat Bob Marley heeft bedoeld met het nummer “Natural Mystic”… Dit is waar hij over zong: die vibratie van geluid en licht, de verbondenheid die je voelt met het universum, die totale vredigheid…

Maak dan van de gelegenheid gebruik om jezelf uit te nodigen voor een ital maaltijd. Kost een paar euro en is meer dan de moeite waard.

Authentiek

Je chauffeur blijkt ineens je allerbeste vriend, ontroerd als hij is dat je als “rijke toerist” de moeite hebt genomen om “het arme deel van zijn land” te leren kennen. Wie de smaak te pakken heeft komt vanaf nu gemakkelijk aan zijn trekken, want in zijn enthousiasme zal de chauffeur aanbieden je nog meer authentieks te laten zien.

Doe jezelf een plezier en ga daarop in! Vraag hem deze keer naar live muziek, buiten het hotelcircuit om: de beste manier om Jamaicanen te observeren zonder dat iemand het in de gaten heeft.

Dancing in Jamaica

Trek verstandige kleding en schoenen aan, laat je papieren, grote sommen geld en sieraden in je hotel achter en bereid je voor op een lange nacht ergens in de heuvels waarin je van de ene verbazing in de andere tuimelt.

Gateway to nature Jamaica Nomad&Villager

Het is niet overdreven om te beweren dat iedere Jamaicaan muziek in het lijf heeft. Is het niet een talent voor zang of het bespelen van een instrument, dan is het wel het natuurlijk vermogen om de klanken en het ritme van muziek te vertalen naar lichaamsbewegingen die op zich kunst zijn. Ja, dancing is serious business in Jamaica! Je kunt er rijk en beroemd mee worden…

Jamaicaanse vriendschappen door Nicole Franken

Tijdens zo’n nacht staan er 25 tot 40 artiesten beurtelings op het podium, ondersteund door 1 of 2 live bands die ALLES spelen. Het tempo van de optredens ligt extreem hoog; om zoveel mogelijk variatie te brengen in de beperkte tijd die iedere artiest krijgt, worden nummers maar half gespeeld en naadloos live aan elkaar gemixt.

Er is veel interactie tussen het podium en het publiek, er wordt uitbundig gezwaaid met vlaggetjes, gegild, gejoeld, vuurwerk afgestoken. Het dak gaat er nog net niet af, maar dat kan ook niet, want het speelt zich allemaal in de open lucht af, bij voorkeur onder een volle maan.

Jamaican Nightlife Nomad&Villager

Wie, moe gedanst, even wil bijkomen, doet er goed aan een wandeling te maken over het festivalterrein. Genoeg te zien; Jamaicanen vinden dat je je persoonlijkheid moet tonen en kleding is daar een uitermate geschikt middel voor. Voor heren lijkt een combinatie van legergroen en khaki de standaard.

Jamaican booty

Dames nemen alle vrijheid, met een voorkeur voor zeer strakke kleding, want daarin komen hun dans moves en hun beroemde Jamaican booty beter uit. Want het moet gezegd: de legende over hun welgevormde achterwerk, waar je een glaasje bier op kwijt kunt, berust geheel op waarheid, ongeacht de overige vormen van het lichaam.

Hoe ze aan die Naomi Campbell benen en billen komen? Misschien wel van de dagelijkse wandelingen in de heuvels en bergen bij hun voordeur? De dames hebben nog een ding met elkaar gemeen waar je een paar uurtjes mee zoet kunt brengen: hun vermogen om een hele nacht in een open veld te swingen op naaldhakken, zonder dat het er onhandig uitziet, en zonder grote ongelukken… een studie waard!

De echte liefhebber zet zich over het dode punt heen dat zich onherroepelijk rond half vijf ’s ochtends aandient. Je benen willen niet meer, de dreun van de bas heeft je hartslag overgenomen, je bent gewoon moe! Zoek een plekje op waar je even kunt uitrusten tot de zon weer tevoorschijn komt.

Straatleven in Jamaica Nomad&Villager

Dat is het moment dat de grote sterren het podium betreden. De energiekraan gaat weer voluit open, het dansen en zingen om je heen begint weer van voor af aan en gaat in volle vaart door tot het feest halverwege de ochtend het einde bereikt.

Jamaicaanse levenswijze

Eenmaal terug in de rust en luxe van je hotel zal je je zonder twijfel afvragen hoe je ooit voor andere vakantiebestemmingen hebt kunnen kiezen. Je zult inzicht hebben gekregen in de Jamaicaanse leefwijze die volstrekt verschilt van je eigen, al is het alleen maar in uitbundigheid en positiviteit.

Je zult inzien waarom Jamaicanen zo van zich doen spreken wereldwijd: gewoon, omdat ze uitgaan van wat mogelijk is in plaats van problemen te benadrukken. Je zult al je vooroordelen over de “gevaren buiten de hotelmuren” kwijt zijn, een paar vrienden voor het leven hebben gemaakt, heimwee hebben nog voor je bent vertrokken.

Peilloos

Wie liever zichtbaar bewijs heeft, vindt dat in hun blik: peilloos diep, wijs, zachtaardig, van alle tijden. Als het je lukt om het lage tempo van zo’n landelijke omgeving aan te nemen, zal je al gauw merken dat de tijd stil lijkt te staan. De dag wordt ineens eindeloos en je voelt de rust onherroepelijk over je neerdalen.

Kapper Jamaica Nomad&Villager

En bovenal: je zult in gedachten alweer sparen voor een volgende Jamaica reis. Want, zoals het gezegde op het eiland luidt: “there will always be a next time in Jamaica”.

En dat is maar goed ook, want je twee weken waren gewoon te kort om ook nog eens te bivakkeren in de bush, of je eigen (warmwater) bron te ontdekken, of om een van de vele legendarische muziekstudio’s te bezoeken.. Ach, de Jamaica Vibe heeft je officieel te pakken en er is geen weg terug!

Tekst: Aldith Hunkar – Beeld: Nicole Franken

Jamaica praktisch:

Jamaica in de literatuur?

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.