Jamaica, de vijf tips van…

In DE VIJF VAN geven inwoners tips over hun kleine land of hun grote wereldstad en vertellen ze over de bijzondere band die ze met de plek hebben. Deze week multi-mediajournalist en voormalig Jeugdjournaalpresentatrice Aldith Hunkar over haar Jamaica.

Aldith Hunkar noemt zich zelf een global freestyle multi-media journalist. In 1994 begon ze als presentator voor het Jeugdjournaal. Ze was de eerste camjo (camerajournalist) voor het nieuws.  Nu schrijft ze, filmt ze, fotografeerst ze en maakt ze reportages waarin gelijkheid een grote rol speelt.

Bob Marley

“Het zal niemand verbazen dat mijn tips over  Jamaica gaan. De muziek was mijn eerste band met het eiland. Ik ging eens kijken waar al dat moois vandaan kwam  (in een tijd dat er komen op zich al een avontuur was). Ik was al verliefd voor ik één stap uit het vliegtuig had gezet.  Zoals Bob Marley zingt: “There’s a Natural Mystic flowing through the air”. Ik kan het niet beschrijven. Je moet het zelf voelen.

Als het over Jamaica gaat, gaat het altijd over zon, zee, yeah man, langzaam en, (o ja!), over het geweld. Wat ik na dik 20 jaar kan zeggen is dat Jamaicanen de meest oorspronkelijke denkers zijn die ik ken, met een positieve blik op het leven, een kort lontje dat ook razendsnel weer gedoofd is.

Een onuitputtelijk doorzettingsvermogen en lichamelijke en mentale kracht waar wij in het Westen een puntje aan kunnen zuigen. Bovendien hebben ze, op hun piepkleine eilandje, de reggae uitgevonden! Muziek die de HELE wereld heeft veroverd! Kortom hier volgt: Jamaica, de vijf tips van….Aldith

Jamaica, de vijf tips van…

1. Verblijf in Pocadise

Wie in relatief korte tijd het eiland in al zijn glorie en rijkdom wil leren kennen, doet er goed aan lang van tevoren plannen te maken en vooral met mij contact op te nemen! Want wie wil nou NIET in mijn Pocadise Guest House vertoeven? Kijk nou zelf!

2. Pocatours

Als je dan toch in Pocadise verblijft, spreek dan ook je PocaTours af!

Nogmaals: je moet het goed plannen, maar dan kun je het zo regelen dat ik je gids ben op het eiland.Mijn kennis van Jamaica na dik 20 jaar is groot en ik zorg dat je op plaatsen komt waar je anders nooit van zou horen.

Voor een impressie van Pocadise en PocaTours. En o ja! Poca, dat ben ik zelf… Het is de bijnaam die ik op Jamaica heb gekregen van mijn beste vriend daar… Een stuk makkelijker dan de naam Aldith… Vooral wanneer ik weer eens op reis ben!

3. Vooral niet

Ga vooral NIET naar een all-inclusive! Tenzij je niks anders wilt doen dan strand, zon en zee. Maar dan kun je net zo goed naar Marbella! Stuk goedkoper ook! Overigens draag je helemaal NIKS bij aan de Jamaicaanse economie als je all-inclusive gaat. Het geld stroomt onmiddellijk terug naar de wereldwijde hotelketens.

4. Relax

Hou het lekker relaxt. Jamaicanen houden van een praatje. In het overgrote deel van de gevallen zijn ze NIET uit op je portemonnee. Echt niet!

5. Kokosmelk

Zorg voor koelte op het warmste gedeelte van de dag! Uit de zon! En drink zo vaak mogelijk vers kokosmelk! Gewoon te koop bij een mannetje op straat die de vrucht ter plekke openmaakt. Als je uitgedronken bent, kapt ie ‘m voor je open en kun je het jonge vruchtvlees eten. Lekker zacht en glibberig! “Wash out you ‘eart!”, zeggen ze op Jamaica…

Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.