De Italiaanse vruchtbaarheidsdag

Het zegt u misschien niks, maar op 22 september worden er grootste daden van de Italianen verwacht. Dan is het weer de landelijke vruchtbaarheidsdag, bedoeld om het geboortecijfer -dat in Italië tot een van de laagsten hoort- op te krikken. De dag leidde de afgelopen weken tot veel kritiek omdat het als betuttelend en seksistisch wordt gezien.

Italië – Vooral de reclamecampagne met slogans als “Schiet op, wacht niet op de ooievaar’ en ‘Schoonheid kent geen leeftijd, vruchtbaarheid wel’, schoten veel Italianen in het verkeerde keelgat.

Italiaanse vruchtbaarheidsdag

De overheid moet zich niet met het privédomein bemoeien, vinden velen. Anderen menen dat de Italiaanse vruchtbaarheidsdag verdacht veel lijkt op de propaganda uit het Mussolinitijdperk. Toen het krijgen van kinderen als een daad van vaderlandslievendheid werd gezien.

Schrijfster en journalist Giulia Blasi schreef een vernietigend artikel over deze dag anno 2016 en de campagne werd haastig ingetrokken maar de dag blijft bestaan.

Europa’s geboortecijfer

Europa’s geboortecijfer is heel laag en daarbij bungelen landen als Italië en Duitsland onderaan met 8 en 9 geboorten op de 1000 inwoners. Voor Nederland ligt dat op 11 en bovenaan, nog steeds laag, staan Turkije en Ierland met 17 geboorten.

De zorg dat straks zeer weinig mensen moeten opdraven voor heel veel vergrijsde ouderen is niet onterecht, maar de vraag is of het instellen van een vruchtbaarheidsdag of het belonen met een financiële prikkel werkt?

Denemarken

Een rondje langs een aantal andere landen laat zien dat er weinig verandert. Zo wordt in Denemarken al een paar jaar aandacht voor het lage geboortecijfer gevraagd met campagnes als ‘Neuken voor Denemarken en Tel je eieren.

Hoewel de filmpjes viral gingen, was dat met het geboortecijfer minder het geval. Dat staat nog altijd op 10. Al beweert Denemarken dat er verleden jaar wel een babyboom te bespeuren viel.

Polen

Polen, goed voor eveneens 10 geboorten per 1000, besloot het -anders dan de Denen- vooral financieel aan te pakken. Zo beloofde de de conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij de lasten van de opvoeding van kinderen te verlichten door alle gezinnen met twee of meer kinderen 125 euro per maand te geven ongeacht hun inkomensniveau.

Volgens de oppositie is het totaal onduidelijk waar het geld vandaan moet komen.

Nee, dan de Roemenen, die draaiden het tijdens het communistisch tijdperk gewoon om: Geen baby? Nou dan betaal je gewoon meer belasting.

Verbod op abortus en echtscheiding

Aanvankelijk wierp het z’n vruchten af, al beweerden boze tongen dat het verbod op abortus en scheiding ook meespeelde. Maar inmiddels schaart het land zich bij de minst werpende naties van Europa met een magere 9 kinderen.

Rusland maakt er, niet zo heel verwonderlijk, een show met grote prijzen van en beweert dat het helpt. Al in 2005 voerde de Russische regio Ulyanovsk de zogenaamde ‘Dag van conceptie’ in. Een extra vrije dag voor het verwekken van kinderen.

Russen

Daarvoor hadden ze een mooie dag in september uitgekozen. De 12e. Wie exact negen maande later,op de 12e juni beviel, maakte kans op een koelkast, geld, een auto en andere mooie prijzen. Inmiddels is ook besloten dat wie een kind krijgen op een aantal patriottische dagen een extra bonus ontvangt.

En dan koploper Turkije. Met 17 geboortes is daar de Turkse president zelf die de moraal én de vruchtbaarheid hoog houdt. Turken worden op het hart gedrukt vooral drie of meer kinderen te krijgen en anticonceptie buiten de deur te houden.

Verraad met anticonceptie

“Er wordt er in dit land verraad gepleegd met anticonceptie, onze bloedlijn droogt zo op,” aldus de president opgetekend in Elsevier.

Eerlijk gezegd vonden we de oplossing van Korea het ludiekst. Daar werd in 2010 op last van het Ministerie van Volksgezondheid om 19.00 uur het licht op alle overheidskantoren uit gedaan in een poging werknemers naar huis te sturen zodat ze zich aan de voortplanting konden wijden. Voor zover we weten leverde het niets anders op dan een onverwachte Earth Day.

Afijn, bent u een Italofiel of heeft u een vrije dag in het vooruitzicht, het staat u vrij om deel te nemen. De zegen van vele wereldleiders hebt al vast binnen.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.