Palestina, de vijf tips van…

In DE VIJF VAN geven locals tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week Kristel die olijven ging plukken in Palestina en nooit meer terug kwam.

Ze was als geschiedenisdocent altijd al geïnteresseerd in Israël. Benieuwd naar het verhaal. Hoe zat dat met Israël en Palestina? Dus bezocht ze het land en de bezette gebieden. Werd geraakt door het onrecht van de bezetting toen ze olijven ging plukken in Palestina.

Sindsdien organiseerde ze olijfplukreizen. Ze ontmoette er haar huidige man en vestigde zich voorgoed in het christelijke dorp Beit Sahour, het dorp waar de herdertjes bij  nachte lagen. Het dorp waar ze nu een backpackerscafé runt. Haar tips voor Palestina.

1. Plant een boom

Tijdens mijn eerste bezoek aan Palestina in 2006 deed ik mee aan de olijfoogst in oktober. Sindsdien heb ik geen enkel jaar de olijfoogst in Palestina gemist.

De olijfboom is de belangrijkste vruchtdragende boom in Palestina. Olijfbomen kunnen heel oud worden, ze hebben weinig zorg en water nodig en geven vruchten die je zo kunt eten en die je kunt laten persen om de olijfolie te gebruiken in allerlei gerechten. Ook wordt er zeep van de olijfolie gemaakt en uit het hout van de olijfboom worden allerlei souvenirs gemaakt.

Olijfbomencampagne

Tijdens de olijfoogst nemen Palestijnen vrij van hun werk en krijgen kinderen vrij van school om een aantal dagen op het land te werken en de oogst binnen te halen. Dit gaat gepaard met picknicks op het veld en verhalen vertellen onder de olijfbomen.

De ‘Olijfbomencampagne’ die vanuit Nederland ondersteund wordt door ‘Houd Hoop Levend, Plant een Olijfboom’ organiseert elk jaar een reis naar Palestina. Tijdens deze reis kan men helpen met de oogst en worden verschillende excursies georganiseerd. Inmiddels is er ook een reis in de Kerstvakantie en een reis in februari.

2. Bethlehem

Een bezoek aan Bethlehem en de Geboortekerk, op de plek waar volgens de overlevering Jezus werd geboren, is een MUST als je naar Palestina komt. De oude binnenstad van Bethlehem is ook de moeite waard, er is een kleine levendige suq (markt) en er is altijd bedrijvigheid op het plein tussen de kerk en de moskee.

Vanuit Jeruzalem kun je met bus 24 vanaf Damascus Gate naar de checkpoint reizen. Als je door de militaire checkpoint bent gelopen, ga dan niet gelijk met een taxi mee, maar loop rechtdoor totdat je op de 8 meter hoge Muur stuit die Israël hier gebouwd heeft rondom het graf van Rachel.

Vluchtelingenkamp Aida

Aan je rechterhand zie je de Muur die het vluchtelingenkamp Aida scheidt van Jeruzalem. De olijfboomgaarden zijn niet meer toegankelijk voor de Palestijnen. De nieuwbouw met rode daken in de verte is een joodse nederzetting gebouwd op Palestijns grondgebied.

Loop langs de Muur en lees de korte verhalen die daar zijn aangebracht om mensen te informeren over het effect van de Muur op hun leven.

Je zult één huis zien dat aan drie kanten is omgeven door de Muur. De familie heeft een kleine souvenirwinkel op de benedenverdieping. Een taxi vind je wel als je de Muur blijft volgen en weer op de hoofdweg bent. Betaal nooit meer dan 20 shekel voor een rit naar de Geboortekerk.

3. Wandelen in de natuur

Het is goed mogelijk om prachtige wandelingen te maken in Palestina. De Nederlander Stefan Szepesi schreef een boek met 25 wandelingen in de Westbank. Eén van mijn favoriete wandelingen is de wandeling die begint en eindigt in Battir. Battir is een prachtig Palestijns dorp dat ligt op de grens tussen Israël en de Westbank.

Het dorp heeft een aantal natuurlijke waterbronnen. Het water uit deze bronnen wordt al eeuwenlang verdeeld over het land van de Palestijnse boeren via een irrigatiesysteem dat dateert uit de Romeinse tijd. Er waren acht families die om de beurt elke dag water kregen, vandaar dat in Battir een week niet 7 maar 8 dagen duurt! Vanuit Battir kun je een prachtige wandeling maken in één van de mooiste valleien van Palestina, de Makhrour. Hier vind je meer over de wandelingen.

4. Backpackers Cafe

Vanuit Bethlehem ben je in een kwartiertje lopen in het volgende dorp, Beit Sahour, een overwegend christelijk dorp dat bekend is geworden door de Shepherds Fields.

Volgens het bijbelverhaal werd de geboorte van Jezus hier aangekondigd aan de herders die in het veld bij hun kudde schapen waakten. Je zult bordjes tegenkomen die naar verschillende plekken wijzen, zo is er het Katholieke Shepherdsfield, het Grieks-Orthodoxe èn bij de YMCA hebben ze ook een Shepherdsfield! In Beit Sahour zijn verschillende organisaties actief op het gebied van alternatief toerisme en vrijwilligerswerk.

Beit Sahour

Het is daarom dat het Alternatief Backpackers Café in Beit Sahour is gestart. Het Café fungeert als ontmoetingsplek tussen Palestijnen en buitenlandse bezoekers. Tariq is een echte barrista en maakt de beste koffie in heel Bethlehem district! Buitenlandse bezoekers vinden hier hulp bij het samenstellen van een programma, het organiseren van logistiek en accommodatie.

5. Nablus

Een prachtige stad om te bezoeken is Nablus. De stad ligt in een dal tussen heuvels ingeklemd en heeft een bijzondere structuur met vele kleine straatjes en steegjes waar nog allerlei kleine werkplaatsen te vinden zijn die openen naar de straat zodat je gezellig naar binnen kunt kijken.

Nablus is bekend om haar zoetigheden, vooral de knefeh, een warme specialiteit die gemaakt wordt met een soort mozzarella kaas, een knisperige buitenkant en overgoten door een zoete siroop. Volgens de ‘locals’ is de knefeh het beste in de middag. ’s Ochtends wordt een mindere kwaliteit verkocht aan de boeren die uit de omgeving naar de stad komen. Voor de inwoners van Nablus wordt de beste knefeh bewaard tot einde van de dag!

Beeld: Shutterstock

Meer Israel & Palestina? Lees ook:

Praktisch:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.