De beeldstrijd om Mosul

Gewelddadige conflicten veroorzaken ook een strijd tussen (oorlogs)fotografen. Door de mogelijkheden van mobiele telefoons, kiezen bestaande media niet uitsluitend voor professionele fotografen, maar ook voor beeld van mensen die toevallig ter plekke zijn en actueel materiaal leveren. De Amerikaanse fotograaf Kainoa Little lukte het niet zijn foto’s van de strijd om Mosul te verkopen, dus bood hij ze gratis aan.

Omdat wij ook graag aandacht ook aan fotografie geven, kozen wij een aantal van zijn beelden uit. Het gaat om beeld van een jaar geleden toen de Irakese federale politie IS bestreed en de stad Mosul probeerde te bevrijden.

Mosul

Irak gaat ons aan het hart omdat wij er in 2014 tijdens Koerdisch nieuwjaar Newroz een reportage maakten en bij verschillende Irakese Koerdische families verbleven kort voordat IS aan de macht kwam. Veel van de Koerden die wij ontmoetten, hadden familie in Mosul.

De terroristische groepering kreeg de stad in de zomer van 2014 in handen. Volgens de Koerden hoort Mosul tot het grondgebied van  Koerdistan.

Maar het valt niet onder het autonome bewind van de Koerden in Irak. De Irakese Koerden zijn de enige Koerden die een mate van autonomie hebben in tegenstelling tot de rest van de Koerden in Turkije, Irak en Syrië.

Grens Turkije

De regering in Bagdad zal Mosul nooit aan de Koerden toe kennen omdat daar olie in de grond zit. Mosul is Iraks tweede grote stad na Bagdad en ligt aan de rechteroever van de Tigris. De stad kende naast Arabische inwoners ook veel Koerden en christelijke Armeniërs die in 2014 allemaal verdreven werden door IS.

De salafistische en jihadistische terreurbeweging werd vorig jaar zomer, na een maandenlange bloedige strijd met het Iraakse leger, verdreven uit Mosul. Irak werd vanuit de lucht gesteund door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Duizenden vermisten Mosul

Bij deze strijd vielen duizenden doden. Little was ter plaatse toen Mosul op IS heroverd werd. Nog altijd worden er ruim 10.000 mensen vermist die door IS werden opgepakt. Little’s aandacht gaat in zijn werk uit uit naar conflicten en de daarmee gepaarde vluchtelingenproblematiek, die hij ook in Mosul in beeld brengt.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Kainoa Little

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.