Uttarakhand, tips van locals

Met een hoofd vol levensvragen vertrok Charlot Spoorenberg voor 4 maanden naar India. Haar doel was om antwoorden op haar vragen te vinden bij een Indiase meester in een ashram, een spirituele gemeenschap. Het leven in de ashram beviel haar zo goed, dat ze een half jaar na thuiskomst weer vertrok. Dit keer voor de periode van een jaar. Ze werd verliefd op het mystieke India en de deelstaat Uttarakhand in het Noorden van India. En deelt met plezier haar tips.

“Uttarakhand  is een deelstaat ruim 200 kilometer boven Delhi. De staat wordt ook wel ‘het land van de goden’ genoemd en er zijn veel tempels en bedevaartsplaatsen te vinden, zoals Rishikesh en Haridwar. Uttarakhand is een erg groen gebied, vooral gevoed door de rivieren de Ganges en de Yamuna.

Uttarakhand tips van locals

De mensen zijn hier vriendelijk en behulpzaam. De apen daarentegen, vals en berekenend. Vakantie is ontspannen en dus is gaat de eerste van mijn Uttarakhand tips over Rishikesh. ‘De yogahoofdstad van de wereld’, zo wordt Rishikesh ook wel genoemd. En dat is niet zo vreemd, gezien het aantal ashrams, tempels en yogascholen hier. Hier volgen mijn Uttarakhand tips:

1. Ontspannen in Rishikesh

De Beatles ontdekten de stad al in de jaren zeventig en sindsdien zijn vele hippies, zoekers, yogi’s en toeristen hen gevolgd. De stad heeft een ‘laid back’ sfeer en ik vind het altijd een verademing na grote, drukke steden als Delhi. Het leven van Rishkesh is het aangenaamst tussen twee bruggen in: Ram Juhla en Lakshman Juhla.

Deze bruggen hangen over de rivier de Ganges heen en het oversteken ervan is al een hele ervaring op zich met alle mensen, koeien, apen, brommers, kinderen, heiligen en meer.

Apen in Rishkesh

Pas op voor de apen! Ga de brug niet over met iets te eten in je hand, doe je dat toch en een aap staart je aan, gooi het dan snel naar hem toe. Anders eigent hij het zich ‘the hard way’ toe. Als je de brug veilig bent overgestoken, eet dan gerust een lekker stuk appeltaart bij de German Bakery, bezoek een tempel, praat met de locals of volg een yogales bij een van de vele goede leraren die Rishkesh rijk is.

2. Zwemmen in de heilige Ganges

De Ganges begint haar reis in de Himalaya’s en stroomt maar liefst 2510 kilometer door India heen, tot ze uitmondt in de Golf van Bengalen. In de Ganges wordt gebeden, gebaad, gewassen, gecremeerd, gezwommen en gepoept. Helaas is de rivier daardoor erg vervuild op bepaalde plekken.

Gelukkig is ze in Rishikesh en omgeving nog schoon genoeg om een bad in te nemen. Door te baden in deze rivier worden al je zondes weggespoeld, zeggen ze… Een mooie plek om de Ganges in te gaan, is bij de Arsha Vidya Pitham (Swami Dayananda Ashram, red.)

Hier is het water laag en zijn er genoeg keien en rotsen om je aan vast te klampen in het snel stromende water. Heerlijk verfrissend op een hete zomerdag. Ook leuk om in het water contact te maken met Indiase kinderen en/ of hun ouders. Een belangrijke tip voor zwemmen in de Ganges: slik het water niet in.

3. De berg op in Mussoorie

Een paar uur rijden vanaf Rishikesh ligt de bergplaats Mussoorie. Een prachtige rit. Als de hitte je in Rishikesh teveel wordt, dan is Mussoorie sowieso een aanrader om lekker af te koelen; het ligt namelijk op een hoogte van 2000 m. Wandel door het koloniale stadje of bezoek een van de mooie plekken in de omgeving.

Zo vind je op ongeveer 15 kilometer buiten de stad de Kempty watervallen. Ook hier is het uitzicht op de bergen magnifiek. In Mussoorie heb je the Mall, een lange winkelstraat vol terrasjes, winkeltjes en meer.

Maar als je er bent, geniet dan vooral van de geweldige natuur en omgeving. Oh ja, en een van mijn belangrijkste Uttarakhand tips: hoe mooi deze rit ook is, ik word er zelf groen en geel van. Heb je dus ook een zwakke maag, neem dan een reisziektepilletje.

4. Als pelgrim naar Haridwar

Vanuit de bergen ‘landt’  de heilige Ganges hier in het laagland. Haridwar is niet voor niets een pelgrimsoord en de naam betekent ‘Deur naar de Goden’. Hindoes komen van heinde en verre om hier aan de trappen van de oever te baden en te bidden.

Aan het einde van de dag, als de zon ondergaat, is het een bijzondere ervaring om alle rituelen gade te slaan. Trek je schoenen uit, stel je bescheiden op (ga bovenaan de trappen zitten) en geniet van de kleuren, geuren en gezang en de devotie.

5. Kom tot rust in Aurovalley ashram

Ik begon met ontspannen als de eerste van mijn Uttarakhand tips. Mocht dat niek gelukt zijn dan nog een rustgevende tip om mee af te sluiten. Aurovalley betekent zoiets als ‘Vallei van het Gouden Licht’. En in dat gouden licht kun je zelf baden bij zonsondergang. De ashram ligt in Raiwala, een klein plaatsje tussen Rishikesh en Haridwar in.

In Aurovalley kun je genieten van de prachtige, groene omgeving, maar het is vooral een plek voor persoonlijke ontwikkeling. De oprichter van de ashram, Swami Brahmdev, is altijd bereid antwoorden te geven op je vragen. En tijdens de Satsang, het dagelijkse vragenuur, mag je zelf vragen stellen en leer je van die van anderen.

Als bezoeker van Aurvalley draai je (vrijwillig) mee in het  dagelijkse programma. Dat begint vroeg: om zes uur begint het eerste meditatie uur in de tempel. Daarnaast biedt de ashram yogalessen, satsang en is er een uitgebreide bibliotheek en een winkeltje dat boeken, wierook en aandenkens verkoopt. De maaltijden in Aurovalley zijn eenvoudig lekker en geheel vegetarisch.

Beeld: Shutterstock

Share at:

4 reacties op “Uttarakhand, tips van locals

  1. Ranzig volk, ranzig land. Bespaar jezelf de moeite en ga ergens anders heen. Wel een leuke ervaring als je de wilt weten wat overbevolking nou echt aanricht.

    • Hoi Gerlof, dank voor je reactie. De grote steden zijn inderdaad dicht bevolkt en vervuild. Toch is niet heel India hetzelfde en zal je eenmaal buiten de steden een heel ander land aantreffen. Bijzondere regio’s die meer dan de moeite waard zijn.

    • Wat een ongenuanceerd commentaar! Ga al 15 jaar naar India en iedere keer weer is het een ervaring! Fascinerend,boeiend, kleurrijk en spiritueel land met heel veel lieve mense!

      • Dank Dick voor je reactie, het mag duidelijk zijn dat India op zijn minst gemengde gevoelens oproept. Veel mensen zoals Charlotte in het stuk met tips gaan voor de spirituele ervaring. Zelf komen we er ook regelmatig. We ontmoetten er prachtige mensen. Neemt niet weg dat we ook de andere kant van India zien, waarbij meisjes en jonge vrouwen het slachtoffer zijn van uitbuiting en mishandeling. En daar schrijven we ook over naast onze tips van locals. Over projecten als de School voor Justice bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.