De vrouwenhel van Kolkata

Meisjes en jonge vrouwen die voor een habbekrats worden meegegeven aan toekomstige bruidegoms of werkgevers, die vervolgens in hokken worden opgesloten, in elkaar worden geslagen en dagelijks meerdere keren worden verkracht voor een euro per keer. Dat is de vrouwenhel van Kolkata. En niemand die een hand uitsteekt.

India – Neem in gedachten of liever gezegd in je nachtmerries de volgende setting: smalle steegjes die meanderen tussen in ontbinding verkerende bordelen, vrouwen in hokken en dat alles tegen een kleurige achtergrond van marktkraampjes vol waren.

Dit is Sonagachi, een wijk in het noorden van Kolkata, voorheen Calcutta. Dit is de vrouwenhel van Kolkata, Azië’s grootste red-light district. Een gebied waar journalisten, politici en buitenstaanders niet veilig zijn. Het is een buurt vol geweld, georganiseerde misdaad, vrouwenhandel, corruptie en slachtoffers.

De vrouwenhel van Kolkata

Veel slachtoffers. Zo’n 12.000 vrouwen, velen jonger dan 18 die hier dagelijks voor een euro verkracht worden. De Engels journalist Souvid Datta, die ook een indrukwekkende fotoreportage maakte over verslaafden in Kaboel bracht negen dagen in het gebied door en portretteerde de slachtoffers.

Zoals de 25-jarige Lalka die sinds haar 16e wordt verhandeld. Al jarenlang wordt ze dagelijks mishandeld door klanten en door een echtgenoot die in het bordeel de touwtjes in handen heeft.

Verhandeld en verkocht

Volgens Datta worden de vrouwen jonger en jonger. Er is geen oog voor de afgrijselijke omstandigheden van de vrouwen.

Per slot van rekening, zo redeneren velen zijn het toch maar prostituees en vrouwen uit de laagste kasten.

Gekidnapt

Sommige vrouwen worden door arme families met handelaren meegegeven. Soms in de wetenschap wat hen te wachten staat, maar soms denken ouders dat hun dochter met de man trouwt en bij de schoonfamilie gaat inwonen. Anderen worden op weg naar school gekidnapt.

Nieuwe vrouwen worden in hokken gehouden om te voorkomen dat ze weglopen. De journalist vertelt dat hij iedere nacht luisterde hoe de vrouwen hun wanhoop er uit schreeuwden en huilden. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de omstandigheden en Datta wil met zijn reportage de onwetendheid opheffen.

Rechten teruggeven

Hij wil dat de vrouwen hun rechten terug geven en hun verhalen vertellen in de hoop dat politici hun verantwoordelijkheid nemen. In Nederland zet stichting Free a Girl zich in voor meisjes en jonge vrouwen in de gedwongen prostitutie.

Met het geld van donateurs, worden meisjes en jonge vrouwen bevrijd, worden ze opgevangen en daar waar mogelijk weer naar huis gebracht.

Bron: Upworthy – Beeld: Allison Joyce

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.