India’s achilleshiel: vrouw als hoer

Toen de 23e jarige Jyoti Singh in 2012 overleed na een zeer gewelddadige groepsverkrachting, stond India op z’n kop. De internationale media sprong er boven op en er werd volop gedemonstreerd om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen in India. Maar waarom demonstreert niemand voor de 1,2 miljoen minderjarige meisjes die worden vastgehouden in bordelen, privé huizen en lodges en dagelijks worden verkracht?

India – De Dehli gang rape betekende misschien wel verhevigde aandacht voor de erbarmelijke positie van vrouwen in India, veel veranderen deed het niet. De vrouw als hoer bleef voor veel mannen kennelijk een gegeven. In de afgelopen jaren na de mondiale verontwaardiging werden tal van meisjes verkracht.

Om te voorkomen dat de slachtoffers hun daders konden identificeren werden de slachtoffers naderhand opgeknoopt. In de film India’s daughter (2015) die de Britse regisseur Leslie Udwin over het drama maakte, is duidelijk te zien dat zowel daders als de advocaat van de daders de schuld volledig bij het slachtoffer en haar vriend leggen.

De vrouw als hoer

Die hebben zich onbetamelijk gedragen door ongetrouwd ’s middags naar de bioscoop te gaan en dan een bus te pakken. “Tja, dan vraag je er om”, aldus de daders. Sterker nog: een van de daders stelt dat als Jyoti zich niet zo had verzet, ze nog in leven zou zijn geweest.

De film werd in India trouwens niet uitgezonden, hoewel die wel geprogrammeerd stond. Voor Free a Girl, een organisatie die zich inzet om jonge meisjes uit prostitutie te bevrijden, is India één van de aandachtslanden. In dit land worden nog altijd duizenden meisjes in hokken opgesloten en tot prostitutie verplicht.

Op zoek naar je dochter

Vaak zijn de meisjes onder het mom van een huwelijk of een baan bij hun straatarme ouders weggelokt om in een bordeel te eindigen.

Nomad reisde voor deze organisatie af naar India en Nepal. Ze fotografeerde moeders die wanhopig op zoek waren naar hun dochters. Daarnaast bracht ze meisjes in beeld die bevrijd waren uit afgrijselijke omstandigheden. Kinderprostitutie staat overigens haaks op de ontwikkeling die India als land doormaakt.

Wet tegen seksueel geweld

India groeit. India verandert. India neemt de rol van China als snelst groeiende economie over. En na de fatale verkrachting van Jyoti Singh is de wet die vrouwen beschermt tegen seksueel geweld, versneld behandeld en aangenomen.

India wordt stukje bij beetje moderner en een steeds groter deel van de bevolking vindt kinderprostitutie barbaars. Dat het gedrag toch in stand kan worden gehouden is volgens Free a girl te wijten aan oude sociale normen.

Oude sociale normen

Voor kinderprostituees wordt veel geld betaald. Hoe jonger het meisje, hoe duurder ze is. Het geeft deze mannen een kick en een gevoel van macht. Een andere sociale norm komt uit de eeuwenoude Indiase cultuur. Een maagd wordt in India gezien als goddelijk en heilig.

Er wordt verondersteld dat seks met een maagd zorgt voor een verhoogde potentie bij mannen en dat je als man verlost kan worden van bijvoorbeeld Hiv of Aids.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

 

Share at:

2 reacties op “India’s achilleshiel: vrouw als hoer

    • Ja het heeft hele nare kanten, zijn we met je eens. Maar het heeft ook warme kanten en niet iedereen is gelukkig zo. Wij hebben ook veel mensen mogen ontmoeten die zich voor de vrouwen inzetten en daar zitten ook mannen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.