Noordoost IJsland in beeld

Ze koesteren de verlatenheid, zoeken de eenzaamheid zelfs op of blijven voor altijd wonen in die verlaten baai. Ze zijn niet wereldvreemd, keren zich niet van de mensheid af, maar varen wel bij een rustig bestaan. Al is het soms sappelen als winkels, scholen en visfabrieken sluiten. Deel 2 van een reeks portretten van eilandbewoners en hun omgeving. Ditmaal Noordoost IJsland in beeld.

IJsland – Hoewel IJslanders gemiddeld veel jonger kinderen krijgen, dan Nederlandse vrouwen, telt het Noordoosten van IJsland er maar weinig. Tot deze zomer zat Hugbjört met 6 anderen in de klas. Nu is de school gesloten. Na de zomer moet ze opnieuw beginnen op een andere school in een ander fjord.

Noordoost IJsland in beeld

Kerkjes staan verlaten in het landschap. Er wordt al lang niet meer elke week een dienst gehouden. Soms worden ze door een optimistische IJslander van een andere functie voorzien: koffie en wafels in het souterrain, terwijl je boven aan de hand van foto’s door het leven van een dominee dwaalt.

Een boer draait rondjes door zijn veld. Het is tijd om te hooien. Straks zal het afgemaaide gras gevangen worden in ronde plastic balen. Nummers geven het soort gras aan. In de winter moet het de schapen en paarden in leven houden.

Solfatorenveld bij Hverir

Voor mij is IJsland te leeg maar voor Mirjam was Nederland te vol. Misschien een logisch gevolg als je op een schip in Friesland opgroeit.

Eerst had ze met haar IJslandse man een boerderij dichter bij de watervallen van Dettifoss en het grote solfatorenveld bij Hverir. Maar daar moesten ze weg, dus trokken ze noordelijker.

Bakkafjörður

In Bakkafjörður een kleine vissersgemeenschap ontmoeten we Himri (14) en Þorey (12) bij de baai. Ze laten hun hond uit. “Voor de vijfde keer”, zucht Þorey op mijn vraag wat ze de hele dag doen. De enige winkel en de school zijn deze winter gesloten. “Maar misschien komt er een restaurant in mijn opa’s huis”, zegt Himri vol verwachting.

We volgen de weg naar het uiterste noordoosten, over het Schiereiland Langanes. Mensen komen we er niet tegen. Wel honderden vogels.

Eidereenden

Maar ook voor veel IJslanders was het noordoosten te onherbergzaam. Soms sloegen mensen ’s morgens hun dekbed open en trokken naar elders in het land. Het dekbed en de koffie, beiden nog warm, bleven achter. Eidereenden, lammetjes of broedvogels werden de nieuwe bewoners.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken.

 

IJsland praktisch:

  • Wij verbleven en sliepen heerlijk in Ytra Lón Farm Lodge.
  • Icelandair vliegt dagelijks op Reykjavik.
  • Icelandair biedt ook mogelijkheid voor een stopover naar bestemmingen in de VS en Canada.
  • Prijs vanaf € 340,00.
  • Binnenlandse vluchten naar het noorden via Air Iceland.
  • Rondreizen door IJsland met IJsland tours.

Meer IJsland? Zie ook:

Meer over eilanden? Zie ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.