IJsland in beeld

De hele geschiedenis van IJsland draait om bedrogen worden. Kijk naar de naam. En kijk dan om je heen. IJsland is helemaal niet van ijs. IJsland is groen. Mosgroen.

En als we dan toch bezig zijn: Het is Groenland dat van ijs is. Er was eens Noorse Viking die, na gemoord her en der, zijn vege lijf moest redden. Hij ging de zee op en kwam uiteindelijk op IJsland terecht kwam. Hij realiseerde zich hoe mooi het was, maar besloot het de naam IJsland te geven om anderen te ontmoedigen.

IJsland in beeld

De geschiedenis herhaalt zich en het is zijn zoon, Erik de Rode, die op zijn beurt IJsland moest ontvluchten na gewelddadigheden, Hij sprong in een boot en kwam op Groenland terecht. Een grote ijsvlakte gaapte hem aan.

Duidelijk was dat hij wel hulp zou kunnen gebruiken en hij past de truc van zijn vader toe. Maar dan omgekeerd. De naam moest juist mensen lokken. Groenland bijvoorbeeld.

Ja humor hadden die Vikingen wel. IJsland is groen en Groenland is ijs. Een mantra dat  iedere IJslander kent. Kijk met ons mee naar IJsland in beeld.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Meer IJsland? Lees ook:

 

 

Share at:

8 reacties op “IJsland in beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.