Ierland tips van locals

“Vragen die ik vaak krijg: Is het echt zo mooi? Ja. Is het echt zo magisch? Als je in de natuur staat: ja. Als je in je kantoor in Dublin zit: nee.” In de vijf geven locals tips over de mooiste plekjes in hun omgeving. Deze week Bregje die zelfs modetips brengt.

Ik, Bregje Paulussen woon & werk in Ierland. Sinds anderhalf jaar. Een oude jeugddroom in combinatie met een behoefte om een andere horizon te verkennen brachten me hier. Een gelukkige keuze, zo bleek. Mijn Ierland tips zijn nogal divers en hopelijk ook een beetje anders.

Ierland tips

Vragen die ik vaak krijg:  Is het echt zo mooi? Ja. Is het echt zo magisch? Als je in de natuur staat: ja. Als je in je kantoor in Dublin zit: nee. Ik voel me nog steeds toerist in eigen land en dat zal voorlopig wel zo blijven, want er valt nog zo veel te zien en beleven. Mijn Ierland tips groeien nog dagelijks aan omdat ik zelf nog steeds ontdek.

En daar heb ik de -af en toe lange- weekenden voor.  Dus voor den mensch die misschien een paar weken achter elkaar naar Ierland gaat, of een maand, of nog eens terug wil komen hier een heleboel Ierland tips verpakt in 5 thema’s. Voor elk wat wils en eigenlijk alles voor een ieder.

1. De tuin in de lente

Wicklow. Elke county in Ierland heeft een bijnaam en die van Wicklow is ‘the garden of Ireland’. Gelegen aan de oostkust, onder Dublin. Prachtige oude bossen in, en op de heuvels. Waar berkentakken op onverklaarbare wijze uit eikenbomen groeien. Waar je nooit alleen loopt in bossen, maar meestal wel zonder andere mensen.

Wat met Glendalough één van de meest mystieke plaatsen van Ierland herbergt. Ga voor een bezoek ‘s ochtends heel vroeg en liever niet in het weekend! Boven de bossen de kale heuveltoppen van de Wicklow Mountains, wat eigenlijk heuvels zijn, waar heide groeit en de reeën soms naast je staan en je ze niet ziet tot ze bewegen.

Magische wonderwereld

Eind april staan daar de rododendrons in bloei. Enorm, groots, hoog, breed, door de hele tuin. Heel erg prachtig.

Houd je van paars/blauw? Kom dan een paar weken later. In alle bossen, en de keuze is zeer ruim, staan vanaf begin mei de bluebells in bloei. Alsof je over blauwe tapijten loopt. Waar de bossen normaal al zeer feeëriek zijn, worden ze dan omgetoverd tot een magische wonderwereld.

Wicklow

Houd je van knalgeel? In de gehele lente, vanaf april, groeit overal op alle onbewaakte plekken, en dat zijn er nogal wat, gorse: gaspeldoorn. Een stug en nog stekeliger familielid van de brem dat Ierland en zeker Wicklow in één klap van een groene in een geelgroene oase verandert.

Houd je van roze? Kom dan eind april naar de botanische tuinen van Kilmacurragh. Eén van de best bewaarde geheimen van Wicklow. Wicklow is eigenlijk altijd mooi. Maar ik woon er, dus mijn bril is roze.

2. The Wild Atlantic Way

De Ierse overheid heeft het me voor één keer heel makkelijk gemaakt. Sinds dit jaar bestaat namelijk officieel ‘The Wild Atlantic Way’. De langste Atlantische kustroute ter wereld die loopt van Cork (zuid-oost) tot aan Donegal (noord-west).

Dus, houd je van baaien, rotsen, hoge golven, meren, bergen, bossen, fotogenieke schiereilanden, woeste zee, sterren kijken (!!!), mist, kliffen, rotsvlaktes, regen, mystiek, eilanden, paarden, lieflijke stadjes, Kelten, kleine dorpjes, muurtjes, mooi licht, ruïnes, oude kastelen, zonsondergangen, desolate plekken, surfen, zandstranden, majestueuze bergen, nog hogere kliffen en totale verlatenheid?

Take that route! Het klassieke Ierland met een woest westelijke stroming: adembenemend mooi in slechts 2500 km! En wees er snel bij, want Ierland gaat hier stevig op inzetten de komende jaren en je weet maar nooit wat dat inhoudt. De route is uiteraard ook online, en opgedeeld in stukjes te vinden. Heel handig.

Do’s

Een van mijn meer praktische Ierland tips is: Trek kleding in laagjes aan en zorg dat het bovenste laagje heel waterdicht is.

Echt. Wil jij in 1 klap van je linguïstische ego af? Praat met locals in een klein kroegje. Ieren zijn geweldige storytellers. En jij dacht dat jouw Engels goed was. Good luck with that!

Don’ts

Ga niet op de kliffen lopen als het flink waait. hoe mooi dat ook lijkt, de wind in Ierland is anders en zeer verraderlijk, en de golven hebben maar weinig water nodig om je te komen halen, weet ik inmiddels uit ervaring.

Velen kunnen het niet navertellen. Als je in de bergen wilt wandelen, zorg dat je je zowel qua kleding, als qua equipment en voedsel goed voorbereidt. De wolken in Ierland zakken nogal eens flink en vooral onaangekondigd en dan is het zicht ineens volledig weg.

3. Festivals

Ierland is het land van de muziek. Bandjes op Grafton Street in Dublin die ‘even’ niveautje U2 doen. De traditionele muziek & zang in veel kroegen. Meestal spelen en zingen lokale mensen met veel passie, dee- en weemoed. De tip voor mensen die van muziek houden: kom naar Ierland in de zomer!

Dan zijn er namelijk rond de 300 (!) muziekfestivals overal door het land te vinden, voor elke soort muziek, en vaak combinaties. Voor jong, oud, gezin, er is altijd iets te vinden van je gading.

Farmshows

Zoek online op ‘festivals Ireland’, en er komt een keur aan websites langs. Zoekt en gij zult vinden. Enorm de moeite waard. Ook voor niet-muziekliefhebbers, want voor elk thema wordt hier wel een festival georganiseerd. En did I mention: de farmshows? Als je van ruraal houdt: gaan!

 4. Sport

Ieren kunnen niet zonder sport. En dan met name: Rugby en GAA (Gaelic Athletic Association). GAA is een verzamelnaam voor een aantal sporten en heel. erg. Iers.

Mijn tips: Rugby vanuit welke kroeg dan ook kijken. En meebrullen!

Rugby en Hurling

En een Hurling wedstrijd (onderdeel van GAA) meemaken vanuit een lokaal veld, of stadium. Bloedfanatieke aanhangers, spannende dynamische sport en wedstrijden en geen onvertogen woord vanaf de tribunes.

En als je voor niveau wilt gaan: aan het einde van het seizoen spelen alle counties tegen elkaar voor de eindstrijd in grote stadiums. Staat bij mij nog op mijn Ierse bucketlist. Mijn vriendjes vinden dat ik niet echt hier woon als ik dat nog niet gedaan heb. Het leeft nogal dus.

Wil je zelf stevig aan de bak? Schrijf je dan met een club vrienden in voor het jaarlijkse Tough Mudder!

 5. Fashion over de grens

Fashion en Ierland zijn niet echt de meest voor de hand liggende combinatie. Als je van mensen kijken houdt raad ik je aan om eens op een vrijdag of zaterdag wat later op de avond naar de kroeg te gaan.

Vergaap je aan de korte jurkjes, enorme hakken, make-up, spray tan en nepwimpers. Daar kan de gemiddelde Engelse hen party in Amsterdam niet tegen op.

De gemiddelde bezoeker van de Lellebel trouwens ook niet. Toch gaan mensen graag shoppen. En dat doen Dubliners het liefst in Belfast. Dat is namelijk veel goedkoper. En het is een bijzondere stad.

Belfast

Daarmee is dit een van mijn wat meer verpakte Ierland tips, want eigenlijk stuur ik je naar geheel Noord-Ierland: anders en zeer de moeite waard. Het noorderlicht bekijken vanaf de Giant’s Causeway in Noord-Ierland? Dat kan dus soms ook!

Fáilte go hÉirinn!

Beeld: Nicole Franken

Share at:

4 reacties op “Ierland tips van locals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.