421 woorden voor Schotse sneeuw

De claim van de Inuits dat ze vijftig verschillende woorden voor sneeuw hebben heeft lang stand gehouden, maar het ziet er naar uit dat de Schotten de nieuwe recordhouders zijn met maar liefst 421 woorden. Variërend van feefle, flindrikin, spitters tot snaw-pouther.

Schotland –  En daarmee laten ze Inuits ver achter zich. Academici die zich bezighouden met de historische Schotse synoniemenlijst, de Historical Thesaurus of Scots, waarin alle woorden worden opgenomen vanaf de eerste geschreven bronnen, zeggen dat ze 421 woorden voor Schotse sneeuw hebben gevonden.

Woorden voor Schotse sneeuw

Er kan geen sneeuwvlok vallen of er is wel een naam voor, beweren de academici. Zo is feefle sneeuw die dwarrelt, terwijl flindrikin een sneeuwstorm aanduidt. En zo is er sneeuw die door wind wordt voortgejaagd, lichtvallende sneeuw of vlokkerige sneeuw.

De universiteit van Glasgow liet dan ook trots weten dat ze inmiddels 421 woorden hadden gevonden.

De theorie dat de Inuits 50 woorden hebben stamt uit 1911 toen de antropoloog Frank Boas zijn handboek over Noord-Amerikaanse indianen publiceerde. Dat werd later al door andere antroplolgen onderuitgehaald.

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.