Schotse Hooglanden in beeld

Terwijl we door Schotland reizen, zien we af en toe een klein huisje, leunend tegen een granieten achterwand. Wie zijn die mensen die hier wonen in afzondering? Waar doen ze hun boodschappen en waar drinken ze een borrel in de kroeg? Drinken ze wel een borrel in de kroeg? De vragen stapelen zich op terwijl we verder reizen.

Schotland – Terwijl we verder reizen denken we na over de invloed van een landschap op de mens. Wat doet die landschap met je? Granieten bergen die tranen van steen huilen. Veel mensen hebben dit gebied doorkruist.

Een gebied vol bergen, eilanden en verhalen.  En wij wilden deze verhalen optekenen in beeld en taal. Hier presenteren we de Schotse Hooglanden in beeld.

Schotse hooglanden in beeld 

We reisden door de westelijke Highlands en stuitten op begraafplaatsen met Keltische kruizen. Soms liepen er schapen met ons op die de stranden van de binnenmeren begraasden. We probeerden ons voor te stellen hoe een wereld zonder auto’s er uit zou zien.

Met die enorme kastelen zoals Eilean Donan dat op een klein eilandje rust. Daar waar drie binnenmeren samen komen. Het kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw en werd het bolwerk van de Mackenzie Clan. Het is een prachtig kasteel dat vaak in films over Schotland verschijnt. Eilean Donan, betekent simpelweg eiland Donan. Het is vernoemd naar Donan van Eigg, een Keltische martelaar uit 617.

Caledonian canal

Of je nu in een tentje kruipt op Isle of Eigg zoals wij deden of op een boot op het Caledonian Canal slaapt, zoals wij eveneens deden, er is altijd een verhaal te vertellen.

“Je moet een beetje daft zijn om hier te wonen”, zegt Maggie die op een van de eilanden woont. “Hier kom je niemand anders tegen dan jezelf.”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.