Cornwall tips van locals

In DE VIJF VAN geven inwoners tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week tekstschrijver Penny Bruijninckx die op hoge hakken door Cornwall rent, op zoek naar haar roots. Want wie heeft haar toch aan de verkeerde kant van de Noordzee doen uitkomen?

De eerste zin uit de biografie op haar social media-accounts zegt het al: “high-heeled Anglophile in love with Cornwall.” Penny Bruijninckx, tekstschrijver en freelance correspondent, vraagt zich nog steeds af wie haar als baby in een bootje heeft gelegd en de Noordzee op heeft geduwd. Groot-Brittannië voelt als haar vaderland en haar favoriete streek in het uiterste zuidwesten van Engeland als thuis.

Als kind smulde ze van de avonturen van De Vijf van Enid Blyton en luisterde ze vol spanning naar de verhalen over King Arthur die haar opa haar vertelde. Het landschap dat ze zich daarbij voorstelde kwam ze tegen op haar eerste reis door Cornwall.

Cornwall tips van locals

Groene kliffen die torenhoog opdoemen boven de ruige zee. Spectaculaire wandelpaden die de grille kustlijn volgen Door rotspartijen beschutte stranden die compleet verdwijnen als de vloed opkomt. Het landschap en de inwoners laten haar niet los en ze komt er inmiddels meerdere keren per jaar.

Het is de perfecte plek om energie op te doen, zittend op een bankje met uitzicht over de eindeloze zee. Genietend van  perfecte ‘cream teas’: een grote pot thee & scones met jam en clotted cream. Of wandelend over ‘higgledy piggledy lanes’ door kleine vissersdorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Ze is verbaasd dat, ondanks de vele toeristen in juli en augustus, de meeste dorpen onaangetast zijn gebleven. En die high heels? Die gaan ook mee! Kom we volgen Penny Bruijninckx op haar tocht terwijl ze haar Cornwall tips met ons deelt.

Culinaire hotspot

Cornwall is door de grote aanvoer van verse vis en de aanwezigheid van veel kleine, biologische producenten een paradijs voor foodies. Volgens The Guardian is Cornwall zelfs de nieuwe culinaire hotspot van Groot-Brittannië. Er zijn veel geweldige restaurants en ook daar komt ze graag. Dán verruilt ze haar wandelschoenen voor pumps.

1. Port Isaac

Met stip op 1 bij mijn Cornwall tips staat port Isaac. Dit dorp in het noorden van Cornwall is mijn absolute lievelingsplek. Vanaf de parkeerplaats op de heuvel loop je langs de zee het dorp in. Slingerend door de smalle straatjes langs kleine cottages, winkels en galerieën levert elke bocht een ander betoverend uitzicht op. Beneden op ‘the platt’ bij het strandje zijn de vissers ’s ochtends al vroeg in de weer. ’s Middags neem je je biertje uit de pub mee naar hier of klim je naar het hoogste punt van het dorp.

Als je voor die wandeling gaat, dan kun je beter nog even wachten met dat biertje, want het is een bijzonder steil pad. Het uitzicht op de baai, het dorp en de zee is de mooiste beloning. Bewaar een restje energie om op de terugweg vanaf de parkeerplaats door te lopen naar Port Gaverne.

Deze baai ligt naast Port Isaac en als je hier omheen loopt, kun je over een schitterend pad op een lagere klif uitkomen. Op deze klif staat ‘mijn’ bankje dat ik graag met je deel. Hier kun je uren zitten en kijken naar het opspattende water van de golven die op de rotsen breken.

Harbour Kitchen

Plan in ieder geval ook een bezoekje aan The Harbour Kitchen. Begin hier je dag met een kop koffie en een van de geweldige taarten van Emily.

Geniet er van een lunch met het zelfgebakken brood van Jason of eindig de dag met een goed glas wijn en een ‘plate to share’.

2. Kynance Cove

In het zuidwesten van Cornwall vind je deze beeldschone plek en een van de meest bijzondere Cornwall tips.  Als je op de parkeerplaats van The National Trust staat, twijfel je of je wel op de goede plek bent terechtgekomen. Die onzekerheid verdwijnt zodra je de eerste bocht van het kiezelpad om bent. Ik moest bij mijn eerste bezoek echt naar adem happen toen ik zag waar de afdaling mij naar toe zou leiden.

Tussen de kliffen ontvouwt zich een prachtig smal, beschut zandstrand. De beschutting komt van enorme rotspartijen die zich op het strand bevinden. Op veilige hoogte boven het strand (ook dit strand loopt helemaal onder bij vloed) staat het Kynance Cafe; een lief houten strandtentje met een uitgebreide kaart vol zelfgebakken taarten en heerlijke sandwiches.

3. Minack Theatre

Het schitterende openluchttheater Minack torent hoog boven de zee uit. Dit is wederom een van van die bijzondere Cornwall tips. Je kunt hier niet alleen genieten van een concert of toneelstuk, maar ook de bijzondere subtropische tuin bewonderen. In 1931 besloot Rowena Cade (1893 – 1983) uit liefde voor toneel een theater in haar achtertuin te bouwen.

Best bijzonder als je tuin op een klif ligt. Ze vulde beneden in de baai zakken met zand die ze zelf naar boven sjouwde om te gebruiken voor de bouw van het podium en een tribune met zitplaatsen.

Sprookjes theater

Voor de eerste voorstellingen kocht je destijds een kaartje aan Rowena’s tuintafel, tegenwoordig moet je op tijd inloggen om via de website aan tickets te komen.  Plan een bezoek aan het theater en koop vooraf thuis je kaartjes. Het is werkelijk sprookjesachtig om hier ’s avonds een voorstelling bij te wonen met een door de maan verlichte oceaan als decor.

4. Tintagel Castle

Met recht een magische plek. Of het nu wel of niet waar is dat het kasteel dat hier ooit stond de geboorteplek van King Arthur was. Je dwaalt hier langs de restanten van het kasteel Tintagel waar talloze mythes over bestaan. Mysterieus en een tikje onheilspellend. Het kost geen moeite om hier in de mythes te gaan geloven en de groep ‘druïdes’ die ik er bij mijn bezoek tegenkwam, paste ook helemaal in het plaatje.

5. St. Michael’s Mount & Mousehole

Bij eb kun je over het voetpad naar het eiland St.Michael’s Mount lopen, bij vloed zet een bootje de bezoekers over. Zorg dat je goede wandelschoenen bij je hebt, want het steile pad naar het middeleeuwse kasteel op de top van het eiland is gevormd uit keien van verschillende groottes.

Als je hier uitgekeken bent, rijd dan nog even langs Penzance (no need to get out of the car) naar Mousehole.

Een treffende naam voor dit kleine dorp waar de lieflijke huisjes in schril contrast staan met de bulderende zee. De bewoners zamelen ieder jaar geld in om met kerst de talloze lampjes rond de haven te kunnen laten branden.

Beeld: Penny Bruijninckx

 

Meer Groot-Brittannië? Zie ook:

Slapen:

 

  • Flybe vliegt vanaf Amsterdam naar Devon.
  • Huur in Devon een auto rijdt in 1,5 uur naar Cornwall.
  • Eigen auto dan in Calais de Eurotunnel
  • Vanaf Folkestone is het 5 uur rijden
Share at:

4 reacties op “Cornwall tips van locals

  1. Flybe vliegt vanaf Amsterdam in een uurtje naar Exeter in Devon. Je kunt daar een auto huren (automaat is prettig als je niet gewend bent om rechts achter het stuur te kruipen) en rijdt dan in 1,5 uur naar Cornwall. Als je met je eigen auto gaat, is het handig om in Calais de Eurotunnel in te gaan. Na een half uurtje ben je in Folkestone en dan heb je nog een uurtje of 5 voor de boeg. Het openbaar vervoer in Cornwall is niet echt handig en je komt dan niet op de mooiste plekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.