Great Ocean Road Victoria, tips van locals

De Pacific Coast Highway en Route 66 in de Verenigde Staten mogen dan iconische wegen zijn, volgens de Australiërs gaat er niets boven de 243 kilometer lange Great Ocean Road in Victoria. Een kustweg vol surfspots, kalkstenen kliffen, rotsformaties, en bossen.

Australia – Er is ontzettend veel te zien op de route langs de Great Ocean Road, toch willen wij je vijf highlights niet onthouden. Mocht je deze roadtrip willen maken, volgen hier vijf tips van locals voor de Great Ocean Road in Victoria.

Great Ocean Road tips:

1. Apollo Bay

Apollo Bay is een mooi dorp aan zee in de buurt van het Great Otway National Park. Het is een geweldige plek voor diegenen die een dagelijkse doses vitamine Zee nodig hebben, want het is de plek om te surfen en kajakken. Je  kunt er ook een boot huren om te gaan diepzeevissen of om dieren te spotten.

Maar zelfs degenen die liever op het droge blijven, zullen het geweldige uitzicht waarderen. Met een glas wijn in een van de restaurants op de heuvels uitzien op de Zuidelijke Oceaan. Wat wil je nog meer? Apollo Bay is ook het vertrekpunt voor het verkennen van het nabijgelegen bos vol watervallen, weelderige geulen met varens en veel frisse lucht.

2. Twaalf Apostels

De Twaalf Apostelen zijn kalkstenen verticale pilaren in zee die door erosie zijn ontstaan. Ze staan in het Port Campbell National Park en vormen één van de natuurwonderen.  Slechts acht van de oorspronkelijke twaalf pilaren staan nog overeind. De kalkstenen formaties, die 45 meter boven de kolkende branding van de Zuidelijke Oceaan oprijzen, hebben met hun grimmige kalkstenen kliffen al heel wat mensen in vervoering gebracht.

Het beste kun je van de Twaalf Apostelen genieten net voor vóór zonsopgang of in de avondschemering. Er is een bezoekerscentrum dat veel informatie kan geven over de plek. Ze bieden ook accommodaties en sanitair.

London Arch

Port Cambell National Park heeft ook andere rotsformaties die de moeite waard zijn zoals de London Arch (het werd eerst de London Bridge genoemd, tot een deel instortte door erosie). Daarnaast zijn ook de Gibson Steps die naar het strand leiden de moeite waard.

3. Ocean Grove

Ocean Grove is een populaire toeristische plek. Niet zo heel vreemd als je je bedenkt dat het vol wijnvelden, stranden en golfbanen ligt. Er is een kunstenaarswijk in de stad waar je locale kunst kunt kopen en net er buiten ligt een natuurreservaat voor een relaxte middag tussen de bomen en de beestjes.

Het strand rond de monding van de rivier Barwon is ook een goede plek voor een ontspannende wandeling. Een die je voortdurend kunt onderbreken voor een duik in de oceaan. Barwon Heads, pal aan de monding, heeft rustige stranden, gezellige cafés en golfbanen voor degenen die tijd met hun golfclubs willen doorbrengen.

Oakdene

Voor degenen die graag wijn drinken is Oakdene de plek. De hoeve staat er al sinds 1920 en is nu volledig gerestaureerd. 

Het heeft een restaurant, een wijnkelder en accommodaties. Banks Road Vineyard is een ander wijnhuis in Ocean Grove, waar je kunt genieten van een lunch en een drankje tussen de wijnvelden van divere wijnboeren.

4. Bells Beach

Bells Beach is het decor voor de film “Point Break” en is de thuisbasis van het Rip Curl Pro Surf and Music Festival, dat begon in 1961 en inmiddels de langstlopende surfwedstrijd in de wereld is. Golven van de Zuidelijke Oceaan vertragen en bouwen weer op bij het naderen van de riffen in het ondiepe water en creëren dan enorme krullende golven.

Tel daar bij op de hoge kliffen op de achtergrond en dan heb je wel een geweldige surf ervaring. Zelfs degenen die niet geneigd zijn om op een board te kruipen, kunnen genieten van Bells Beach want er zijn vele prachtige uitzichten rond de klif.

5. Lorne

Lorne is bekend om haar mediterrane sfeer en de actieve kunstenaarsgemeenschap daar. Wie een meer relaxte en huiselijke plek zoekt met een frisse zeebries en prachtige witte stranden, hoeft hier niet verder te zoeken.
Er zijn wel tien watervallen op een paar minuten van de stad, met inbegrip van de Erskine Falls die uitkomt in een geul vol varens. De oevers van de rivier de Cumberland en de klif met uitzicht op Loutit Bay zijn ideale plekken om te wandelen. Ook hier is het uitzicht heel bijzonder.

Lorne Pier

Lorne Pier biedt ook de mogelijkheid om te vissen voor degenen die willen ontspannen aan zee. Wijting en barracuda horen tot de mogelijkheden. Afhankelijk natuurlijk of je je eigen maal wil vangen of slechts een beetje wil dutten naast een uitgeworpen lijn.

Visa aanvraag voor Australia

Australië bezoeken om al deze schilderachtige plekjes te zien, vereist wel een visum. Nederlandse burgers kunnen hun Australische visumaanvraag online doen.

Het visum is een jaar geldig en reizigers mogen per keer 3 maanden blijven.

Bij de aanvraag moet je precies de gegevens van het paspoort overnemen, anders is de aanvraag ongeldig.

Elektronisch visum

Het visum wordt vervolgens gelinked aan je paspoort. Na goedkeuring hoef je in Australië alleen je paspoort te laten zien.

Image: Shutterstock

Meer Australië? Lees ook:

Australië in boeken:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.