Hamburg, de vijf tips van…

In DE VIJF VAN geven locals tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week Fem die een meneer naar Hamburg volgde. De meneer beviel niet, Hamburg wel.

Fem, mogelijk (hopelijk) een klein beetje bekend van Fem op reis. Ik ben in maart 2013 naar Hamburg verhuisd, en houd me bijgevolg veel bezig met Duitse bureaucratie, maar gelukkig ook met schrijven, reisplannen voor 2014 in elkaar zetten en het winterklaar maken van mijn Hamburgse stek.

Wat ik in Hamburg doe?

Dat lijkt de hamvraag van dit jaar. Nu, vooruit dan. Nomad&Villager krijgt hier de primeur. Het officiële verhaal is: ik had een verandering nodig, wilde ergens anders zijn, was nog niet in Hamburg geweest en kende hier al een paar mensen. Dat is ook waar, maar de hoofdreden voor de keuze voor Hamburg was een Hamburgse meneer die ik in Afrika heb leren kennen. Zonder hem was het waarschijnlijk toch Nieuw-Zeeland geworden. Met de meneer hat’s leider nicht geklappt, maar met Hamburg wel, zodoende is dit mijn nieuwe home town, waar ik steeds nog iets nieuws ontdek.

Hamburg ligt deels, net als een groot deel van NL, onder waterniveau. Als de Elbe buiten haar oevers treedt, loopt bijvoorbeeld Speicherstadt vol en sturen bekenden uit andere delen van Duitsland (zoals Magdeburg) bezorgde berichten. Heel verschrikkelijk is het water niet, Hamburg is eraan gewend.

Ik hou van Hamburg omdat: De verschillende stadsdelen van Hamburg net dorpjes zijn, of kleine stadjes op zich, en toch verbonden. Er zijn hier Franzbrötchen, een kaneelbroodje annex calorieënbom die heel lekker is en die je nergens anders in Duitsland vindt. Ik woon in Altona Altstadt en vind het de ideale plek. Charmant, dichtbij de Schanze, dichtbij Sankt Pauli, interessante winkeltjes, gekke kroegjes in de buurt, bioscopen, parken: alles is er, binnenkort zelfs een Ikea en een Vapiano.

Hier volgt mijn Hamburger 5:

1. Zur lustigen Mama

Dit is een tamelijk onooglijk en potentieel enigszins fout kroegje in St. Pauli. De inrichting is ouderwets en tamelijk afgeleefd, het publiek varieert van oude mannen die er lijken te wonen, tot de tafeltennisteams van St. Pauli tot twintigers en dertigers die laat in de nacht nog ergens een borrel willen halen. De jukebox bevat verdacht veel deuntjes in de categorie “du bist zo heiss wie ein Vulkan” en “Ti Amo”. De eigenaar, Klaus, heeft 25 jaar lang in Afrika gewoond, onder andere in Nigeria en kan smakelijk vertellen over zijn idiote avonturen daar. Best drink je daar een Astrabiertje bij. Persoonlijk vind ik dat niet zo lekker, maar het is hét bier van St. Pauli en hoort er wel een beetje bij. Paul-Roosen-straße 2 22767 Hamburg, St. Pauli.

2. Marktzeit

Marktzeit beschouw ik als essentiële voorbereiding op het kerstmarktenseizoen, of als complete vervanging daarvan. Die Fabrik, in mijn stadsdeel Altona, is, niet heel verrassend, een oude fabriek. Gefabriekt wordt hier niet meer, maar je kunt er lezingen, workshops, concerten en feesten bezoeken.

Van oktober tot en met begin februari is er iedere zaterdag van 9.30 – 14.00 markt, waar je allerlei lokale producten kopen, van groente&fruit tot frutsels, kunst en delicatessen. Je kunt er ontbijten en koffielurken en naar live muziek luisteren. Het gebouw zelf, hoewel van de buitenkant weinig spectaculair, is ook zeker een bezoekje waard. De binnenkant houdt het midden tussen het schip van een kerk en een echt schip. Die Fabrik, Barnerstraße 36, Altona 3.

3. Schanzenkino

In de zomer is het Sternschanzenpark, aan de rand van het Schanzenviertel een fijne plek om bij te komen van de drukte in het Schanzenviertel. In juli en augustus wordt hier op donderdagen gratis Urban Yoga lessen georganiseerd. Bij goed worden de hele zomer lang films vertoond in de Open-Air-Schanzenkino. Bij slecht weer wordt de film van die avond gedraaid in het Schanzenkino-Club Heim, waar natuurlijk wel veel minder ruimte is dan buiten, dus het kan enigszins kuschelig worden.

Naar de Schanzenkino neem je een deken, zitzak of opklapstoeltje mee en ter plaatse koop je een glas Alsterwasser (fris en licht bier dat ook te drinken is voor hen die niet van bier houden – zoals ikzelf) of een Bratwurst. De Schanzenkino toont van alles wat, dus er zit vast wel een film voor je tussen. De films beginnen om 22 uur, als het donker wordt. Sternchanzenpark, Schanzeviertel.

4. Jimmy Elsass

Dit pareltje zit een beetje verstopt in Eimsbüttel, maar is daarom niet minder druk. Hamburgers komen er graag voor de beroemde Flammkuchen, die ik tot nu toe ook nog nergens lekkerder gegeten heb. Het terras is op de stoep, compleet met kussens en dekentjes voor het geval het fris mocht worden.

Binnen is het klein, maar gezellig, met veel warme kleuren en kunst van lokale kunstenaars. Jimmy Elsass doet uiteraard elk jaar mee aan het Straßenfest van de Schäferstraße (denk hierbij aan een Flohmarkt, meer Flammkuchen, live muziek en Sekt). Schäferstraße 26, 20357 Hamburg, Eimsbüttel.

5. Museum für Kunst und Gewerbe

De eerste vier van mijn vijf liggen allemaal min of meer bij elkaar in de buurt, of in elk geval niet heel ver bij elkaar vandaan. Het Museum für Kunst und Gewerbe is wat dat betreft een beetje een vreemde eend in de bijt, want gelegen in St. Georg, pal naast het Hauptbahnhof. Dit is geen gezellige buurt, maar het MKG moet je niet overslaan. Je vindt er antieke kunst (Egypte, Griekenland, Rome, Azië), Barok en classicisme (incl. enorme afdeling met muziekinstrumenten), maar ook fotografie, moderne kunst en een afdeling met alledaagse voorwerpen uit de 20e eeuw. Er is ook een fraai (zij het enigszins prijzig) museumcafé en een fijne boekwinkel. In de muziekinstrumentenzalen worden regelmatig concerten en lezingen gegeven. Steintorplatz, St. Georg.

Beeld: Shutterstock

Share at:

4 reacties op “Hamburg, de vijf tips van…

  1. Leuke tips! Ik vertrek straks voor een week of drie naar Hamburg alvorens minimaal 5 maanden naar Scandinavië te gaan en hoop dat ik de tijd heb om deze plekken te checken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.