Havana, de vijf tips van…

Op een zonnig eiland in de Caraïbische zee heeft zich sinds 1959 een surrealistische wereld ontwikkeld. Sinds schrijver René Kerkhoven – begin 2012 voet aan wal zette op Cuba, was hij verkocht. Nu het post-Fidel Castro tijdperk is aangebroken is het de hoogste tijd zijn Havana tips eens op te poetsen..

Cuba – “Vooral de mensen maken er een onverwoestbare indruk. De manier waarop ze met een opmerkelijk gevoel van eigenwaarde door het bepaald niet makkelijke leven stappen. Mensen met vrolijke, open karakters, die vanuit het niets op elke willekeurige plek een feestje weten te bouwen.

Gastvrije mensen vooral ook, die je voortdurend het gevoel geven dat je welkom bent. In 2013 nam ik een notebook mee en begon alledaagse indrukken van het leven op Cuba op te tekenen, vooral vrolijke noten die herkenbaar zijn voor een ieder die ooit op het eiland van Fidel is geweest.

Havana tips

Inmiddels heeft het geresulteerd in “De Hanenfluisteraar”, met naast allerlei anekdotes onder meer een interview met een oude visser die in de jaren bevriend is geweest het Ernest Hemingway. Op het grote eiland is de stad Havana een van mijn favoriete plekken.

Ik verblijf er elk jaar enkele weken. Sinds 1959 is de stad, vol met oude koloniale panden in allerlei stijlen, voor het grootste deel nauwelijks meer onderhouden. Het is één grote ruïne, maar wel een van de mooiste ruïnes ter wereld.

Contrasten van Havana

De contrasten, en dat zijn er veel in Havana, maken de stad tot een boeiend filmdecor uit vervlogen tijden. Indrukwekkend zijn vooral ook de oude Amerikanen die overal in Havana aanwezig zijn: de maquina’s. Hier volgen mijn Havana tips.

1. Dakterras van Hotel Inglaterra

Hotel Inglaterra uit 1875, midden in het koloniale stadscentrum van Havana Vieja gelegen, is het oudste hotel op Cuba. Het dakterras biedt in drie richtingen een schitterend uitzicht. Naar rechts kijk je op het fraaie dak van het naastgelegen Gran Teatro de la Habana uit, dat momenteel wordt gerestaureerd.

Naar voren ligt in de diepte het Parque Central, waar de oude maquina’s en Coco-taxi’s zich verzamelen op zoek naar passagiers. Naar links ten slotte strekt de chique Paeso de Marti, ofwel Prado, zich uit tot aan de zee: een boulevard waar in de 19e eeuw alles van rang en stand flaneerde.

Het dakterras biedt vanaf 12.00 uur een beperkte, maar uitstekende keuken met vriendelijke bediening. De ligbedden en zelfs de enorme jacuzzi zijn gratis te gebruiken: een oase van rust op het dak van Havana!

2.  Callejon de Hamel

In 1995 begon Salvador González Escalona een vervallen achterafstraatje om te toveren in een bont openluchtmuseum. Muurschilderingen, gedichten en in elkaar gelaste kunstwerkenvormen een rommelig, maar inspirerend decor waarin de Afro-Cubaanse cultuur centraal staat.

Werkelijk ieder plekje in de straat is, zelfs tot op grote hoogte, aangepakt. Geniet van de sfeer en neem je dagelijkse portie cultuur tot je.

Op zondagochtenden wordt er gemusiceerd door Afro-Cubaanse bands. Met prachtig teksten als: “Oma, waar woont egoïsme? In het huis van eenzaamheid. En waar woont welwillendheid? Vanbinnen, in jezelf. ” Van tekstschrijver Salvador González Escalona.

3. Playa del Este por maquina

Huur begin van de middag, zo rond 14.00 uur, voor Hotel Inglaterra een klassieke maquina. Laat je in jaren 50-stijl vervoeren naar de prachtige witte stranden ten oosten van Havana. De reis naar Playa del Este duurt ongeveer een half uur. De chauffeur wacht graag op je om je aan het eind van de middag terug te brengen.

Maak dan zo nodig een tussenstop in Cojimar en bezoek La Terraza, de bar waar Hemingway bevriend raakte met de vissers en zich regelmatig bezatte. Loop door naar het monument van de schrijver, dat vissers van hun scheepsschroeven lieten maken.

Ga tenslotte luxe eten voor weinig geld in Las Brisas, voordat je moe maar voldaan per maquina naar Havana terug rijdt. Reken, uitgaande van enig onderhandelen, op een totaalbedrag van omgerekend ongeveer € 30,- voor de auto.

4.  Cimeterio Cristobal Colón

Aan de rand van de fraaie villawijk Vedado bevindt zich de op een na grootste begraafplaats van Latijns-Amerika. De dodenakker is gigantisch: hij omvat 800.000 graven en bijna 100.000 grafmonumenten. Loop op je gemak de enorme toegangspoort door de vierbaansweg op die de hoofdstraat vormt.

Verbaas je over de tientallen mensen die met slijptollen en staalborstels in de weer zijn om de prachtigste marmeren monumenten weer blinkend wit te krijgen. En bezoek vooral het graf van Ibrahim Ferrer Planas van de Buena Vista Social Club.

5. Een ijsje bij Heladeria Coppelía

Op de kruising van La Rampa en Calle L, levensaders in het altijd drukke stadsverkeer van Havana, bevinden zich twee architectonische iconen uit de jaren vijftig: Heladería Coppelia en Cine Yara. Ze vormen samen het kloppend hart van de villawijk Vedado, die in die tijd floreerde dankzij de Amerikaanse maffia.

Heladería Coppelia is een ijspaleis met naar schatting minstens duizend zitplaatsen. Dagelijks staan er lange rijen voor de befaamde ijssalon: voor de Cubanen geen straf, maar een sociaal gebeuren. In de hoogtijdagen werden er vanuit het gebouw in de vorm van een vliegende schotel meer dan vijftig smaken verkocht.

Veel keus is er tegenwoordig niet meer, maar het ijs is er lekker en onvoorstelbaar goedkoop. Populair bij de Cubanen is de ensalada, een schotel met acht bolletjes ijs.

Steek zo mogelijk ’s avonds de weg over en geniet voor twee pesos, omgerekend € 0,06, van een mooie film bij Cine Yara. Ook Yara, een fraaie bioscoop uit dezelfde jaren 50, heeft meer dan duizend zitplaatsen.

Beeld: Shutterstock

Meer Cuba? Lees ook:

Cuba in de literatuur:

Share at:

10 reacties op “Havana, de vijf tips van…

  1. Precies wat er staat ‘surrealistische wereld’ dat intrigeert me enorm! Lijkt me heerlijk de alledaagse indrukken te lezen, zodat ik ook mijn eigen voorstelling erbij kan maken… (ben er – nog – niet geweest).

  2. Oh wauw! Cuba staat hoog op mijn bucketlist. In mijn hoofd heb ik me al helemaal voorgesteld hoe het land echt zal zijn. Met dit boek kan ik deze dromen nog verder uitbreiden.

  3. Ik ben zo’n 10 jaar geleden op vakantie in Cuba geweest en heb sindsdien een zwak voor het land.
    ‘Dit boek vol alledaagse indrukken spreekt me dan ook zeer aan en neemt me vast mee terug naar al mijn eigen belevenissen in dat mooie land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.