Algonquin Provincial Park tips van locals

Bevers, elanden en bruine beren. Het zijn slechts een paar van de huisdieren van het Canadese Algonquin Provincial Park waar kinderboekenschrijver Rene Kerkhoven meerdere malen tussen vertoefde. Hij deelt dan ook met plezier zijn tips voor het spotten én overleven.

Canada – Op slechts een paar uur rijden van Toronto ligt een van de mooiste natuurgebieden van Canada: Het Algonquin Provincial Park. Het heeft een oppervlak van 7.700 km2 vol beschermde natuur. Waar mensen voor Canada een elektronisch visum moeten aanvragen, reizen de zwarte beren, elanden, wolven en bevers onbekommerd over hun grondgebied.

Algonquin Provincial Park tips

Kinderboekenschrijver René Kerkhoven bezocht het Algonquin Provincial Park voor het eerst op dertienjarige met zijn ouders. het park liet hem nooit meer los. Hij bracht hij er tijd door tijdens zijn studie en kwam later nog een keer terug met zijn gezin.

Zijn laatste bezoek, een individuele trektocht door het park maakte grote indruk op hem: “De combinatie van teruggeworpen worden op jezelf, de fysieke inspanning en die alles verzengende stilte. In ieder vallend blad meende ik een beer te horen. het park is heel bijzonder en ik deel graag mijn Algonquin Provincial Park tips.”

1. Ga op elandsafari

De eerste van mijn Algonquin Provincial Park tips betreft de elandsafari. Ondanks een oppervlak van ongeveer anderhalf keer de provincie Noord-Brabant, loopt er slechts één weg door de zuidelijke punt van het park: Highway 60.

Hier bevinden zich de campgrounds en Arowhon Pines, een fraai resort. De Parkway Corridor is een prima plek om wild te zien: langs Highway 60 vind je zelfs meer dieren dan in het achterland.In laag gelegen, natte gebieden langs de weg tref je vooral als het gaat schemeren elanden aan. Ze waden rond, terwijl ze zich te goed doen aan waterplanten.

Elanden

Elanden worden naar de weg getrokken als gevolg van het gebruik van strooizout in de winter. De geulen langs de weg bevatten lichtelijk zout water, waar elanden vooral in het voorjaar veel behoefte aan hebben. Zie je meer dan een auto langs de weg staan, dan is de kans groot dat er wild is gespot.

Om beren te zien moet je geluk hebben. Hoewel er ongeveer 2.000 zwarte beren in het park voorkomen (gemiddeld een per drie vierkante kilometer!) zien zelfs de Park Rangers ze maar zelden.

2. Trektocht over de trails

Algonquin Park kent, voor de echte diehards, diverse meerdaagse trails. De bekendste zijn Eastern Pines (6 of 15 km), Highland Trail (19 of 35 km) en Western Uplands Trail (32, 55 of 88 km). Er zijn geen voorzieningen langs de trails, een goede voorbereiding is belangrijk.

Aanmelden bij een Visitor Center is verplicht. Daar meld je je route aan, en het aantal dagen dat je wegblijft. Zorg voor voldoende voedsel, kampeerspullen, warme en regenbestendige kleding (ik heb nog geen bezoek aan het Park gebracht zonder minstens een volle dag regen!)

Kamp maken

Je kampeert op aangewezen plekken waar niets is behalve een (in het bos verscholen) houten toiletkist. Geniet van de immense stilte: je zult bladeren horen vallen. Een goede conditie is vereist. Reken, mede door het heuvelachtige karakter van de omgeving, op een gemiddelde snelheid van niet meer dan 2,5 kilometer per uur.

En begin op tijd met het maken van je kamp: het kost zo’n twee uur om je tent op te zetten, hout te sprokkelen, vuur te maken, eten te bereiden en.. wederom je voedselvoorraad in de boom te hangen!

Bezigheden, die je liever niet in het donker wil verrichten. Glas en blik zijn overigens verboden in het park!

3. Wandel langs bevertrails

Canada is het land van de bevers. Zijn portret siert de Canadese stuiver. Langs Highway 60 zijn enkele korte trails uitgezet langs onder meer beverdammen. Ook hier geldt: de beste tijd om ze te spotten in als het schemerig is. In september en oktober zijn de bevers druk met het repareren van hun dammen en het aanleggen van een wintervoorraad.

In die periode zijn ze overdag ook erg actief. Beaver Pond Trail is gemakkelijk beloopbaar met een lengte van ongeveer 2 kilometer. Mizzy Lake Trail is wat langer (11 km) en daardoor inspannender. Een verrekijker is handig om ze in detail te observeren.

4. Maak een meerdaagse kanotocht 

Een van mijn andere Algonquin Provincial Park tips is de kanotocht. Wie buiten de gebaande paden wil treden, huurt een kano bij een van de verhuurders langs Highway 60. Het park kent tweeduizend kilometer aan kanoroutes. In enkele dagen kun je daar een bescheiden deel van verkennen. Kampeer aan de oevers van verlaten meren en geniet tot laat in de avond van een kampvuur.

Luister naar de adembenemende roep van de common loon, de ijsduiker, die ’s avonds bij schemer over het spiegelgladde water galmt. Al snel klinkt het even indrukwekkende antwoord van een andere ijsduiker. Hun aanwezigheid wordt gegarandeerd: volgens de Canadezen huist er op elk meer een.

Voedselvoorraad

Je zult ongetwijfeld wilde dieren zien: bevers, marters en schildpadden komen op je pad! Zorg wel voor de juiste maatregelen tegen beren en ander gedierte: je voedselvoorraad  hang je op minimaal 3 meter hoogte en 2 meter uit de stam in een boom. Een voldoende sterk touw van minimaal 7 meter mag niet ontbreken. Bindt een steentje aan het uiteinde en slinger het touw over een uitstekende tak.

Zwarte beren gaan mensen over het algemeen uit de weg. Ben je aan land, dan helpt een berenbelletje aan je broekriem om ze voor je aanwezigheid te waarschuwen: zwarte beren worden niet graag verrast, zeker niet als ze jongen hebben.

Zwarte beren

Gemiddeld komt er in heel Noord-Amerika één persoon per jaar om door toedoen van zwarte beren. Algonquin Park deed het vorige eeuw slecht in de statistieken: in 1975 werden drie vissende jongens door een zwarte beer gedood, in 1991 overkwam hetzelfde lot twee kampeerders uit Toronto …

5. Indian Summer

Je kunt er niet omheen: in de zomer is het druk in het park. De beste tijd voor een uitermate kleurrijke indruk is september. Terwijl de temperatuur tijdens de Indian Summer nog prima is, is de herfst alvast aan haar onbetaalbare werk begonnen: de vijftig tinten groen van de heuvels veranderen in goudgeel, fel oranje en warmrood. Belicht door de nazomerzon zijn de kleuren, die afsteken tegen een helderblauwe lucht, ongelofelijk helder.

Het aantal bezoekers neemt in september snel af. De meeste muggen (mosquitos) en black flies, in de voorafgaande maanden een kwelling, hebben het park inmiddels ook verlaten. Zorg hoe dan ook toch voor een plaatselijk aanbevolen insectenwerend middel!

Beeld: Shutterstock

 

Canada praktisch:

  • Sinds 2016 is een ETA (Electronic Travel Authorisation) voor Canada vereist.
  • Je kunt je aanvraag doen via E-visums.
  • Ook als Canada niet je eindbestemming is, heb je een ETA nodig.
  • De ETA wordt afgegeven voor 5 jaar en is gekoppeld aan je paspoort.
  • Nieuw paspoort betekent een nieuwe ETA.

Slapen:

Canada in de literatuur:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.