Manaus tips van locals

Je bent een Hollandse jongen uit een Noord-Hollands dorp. Op een dag ga je wat drinken in Almaar en springt er een vonk over. En dan? Dan woon je ineens in het Braziliaanse regenwoud. En deel je je mooiste tips met de dames.

Wie ik ben? Wel mijn naam is  Michael Turkstra, een 34-jarige jonge man die is is geboren en getogen in Alkmaar ,de Kaasstad van Nederland. En toch kan deze jongen je over de Braziliaanse stad Manaus tips geven.

In Alkmaar heb ik gewoond tot mijn 12e jaar en ben daarna naar Heerhugowaard verhuisd. Op mijn 31e ben ik naar Brazilië verhuisd. Naar de stad Manaus.

Manaus tips van locals

Waarom verhuizen naar Manaus? Op woensdag 29 december 2010 ‘s avonds, ik weet de datum nog, ben ik naar Alkmaar gegaan om even wat te drinken en te eten. Toen ik het restaurant inkwam stond daar een prachtige Braziliaanse vrouw.

Zij was in Nederland op vakantie met een vriendin. Na een paar minuten heb ik mijn moed bij elkaar geraapt en ben ik een gesprek met haar aangegaan. Ik was op slag verliefd. Het enige “nadeel” aan haar was dat ze niet echt in de buurt woonde, ze woonde namelijk in Manaus, Brazilië.

Amazone rivier

Nadat zij weer terug was in Manaus hebben we uren met elkaar gechat en geskyped, en na een paar maanden heb ik besloten om naar Manaus te gaan op vakantie zodat we elkaar weer konden zien.

Eenmaal aangekomen hier was ik meteen verkocht, de natuur, de immense Amazone rivier en alle dieren die hier in het wild leven zijn in één woord adembenemend. Helaas kon ik niet zomaar vertrekken uit Nederland.

Na ongeveer 2 jaar heen en weer te zijn gereisd, zij naar Nederland en ik naar Brazilië hebben we toch besloten dat één van de twee moest verhuizen. Uiteindelijk hebben we dus besloten dat ik naar Brazilië zou verhuizen, en heb ik mijn huis en mijn auto verkocht, mijn baan opgezegd en ik ben naar Manaus verhuisd. En tot nu toe, nog geen moment spijt gehad! Al mis ik mijn familie en vrienden wel.

Over Manaus

Wel er valt zoveel te vertellen over deze prachtige stad. Manaus is een metropool midden in het grootste regenwoud van de wereld. Maar onbekend bij veel mensen, voordat ik mijn vrouw leerde kennen,had ik er in ieder geval nog nooit van gehoord.

Nu dat ik hier woon kan ik vertellen dat de stad Manaus en vooral het aangrenzende Amazone regenwoud en de rivier een must see is. De diversiteit en de kleuren van de flora en fauna is immens, en zo prachtig.

De mensen hier zijn ook erg vriendelijk en gastvrij en je mag altijd aanschuiven voor de maaltijd. Het eten is hier is erg lekker, en vooral voor vleesliefhebber is dit ook een stad waar je heen moet gaan. Het hoofdgerecht bestaat hier hoofdzakelijk uit vlees of vis van de barbecue. En aan Hollandse porties doen ze niet. Het is altijd een biefstuk van een paar kilo.

Portugees

In Manaus spreekt meer dan 95% van de mensen alleen maar Portugees en geen Engels, dus het kan soms heel erg lastig zijn om je weg te vinden door de stad. Net als in iedere stad is er criminaliteit en ik raad ook aan dat als je deze stad bezoekt je oppast met je spullen.

Gelukkig is dit uitzonderlijk. Ik woon hier nu drie jaar en ben gelukkig niets vervelends tegen gekomen maar reizigers naar Manaus moeten wel ingelicht worden vind ik. En dan nu Manaus, de tips van… Michael.

1. Presidente Figueiredo

Presidente Figueiredo ligt op zon 100 kilometer van Manaus en is vernoemd naar de eerste President van de provincie Amazone.

Op deze plek in het Amazone Regenwoud heb je verschillende prachtige watervallen en grotten die door de jaren heen zijn gevormd door de rivieren die door het gebied heen stromen.

Ook bestaat de mogelijkheid tochten door de jungle te maken en het regenwoud te verkennen. Er is ook een plek om lekker te zwemmen en wat te drinken. En veel mensen uit de stad gaan hier in het weekend heen om heerlijk te relaxen en te genieten van de prachtige natuur.

2. Encontro das águas

Meeting of Waters, in Portugees “encontro das águas” genoemd, is waar de Rio Negro en de Rio Solimões samen komen maar nog niet samen voegen.

Dit verschijnsel komt doordat beide rivieren met een verschillende snelheid, temperatuur en waterdichtheid binnenkomen. De Rio Negro heeft een snelheid van 2 km per uur en is rond de 28 graden, en de Rio Solimões stroomt tussen de 4 en 6 km per uur en is rond de 22 graden.

Rio Negro en de Rio Solimões

Door deze verschillen mixen deze twee rivieren pas na 6 kilometer, het is echt een spectaculair fenomeen om te zien. Samen vormen de Rio Negro en de Rio Solimões de machtige Amazone Rivier.

3. Novo Airão

Dit is een verborgen paradijs in het Amazone regenwoud. Er wonen ongeveer 16.000 mensen. Vergeleken met Manaus, een kleine 2 miljoen, is het een klein dorpje. Novo Airão is zo’n 3 uur rijden met de auto over een smalle weg door de jungle.

Dit is al een avontuur op zich, je kunt al een aardige indruk krijgen van de flora en fauna. In Novo Airão zelf kan je in een pousada aan de Rio Negro overnachten.

Vanuit je kamer heb je dan uitzicht over de Rio Negro, een van de twee rivieren die later de Amazone rivier gaan vormen. Bij de pousada kun je een boot huren en hiermee naar jungle “eilanden” gaan. Vanuit daar kun je met een gids door de jungle heen trekken.

Ik heb al onder meer slangen, krokodillen en tarantula gezien. Er is een Indianendorp, waar indianen nog leefden zoals ze dat altijd al deden in de jungle. In Novo Airõ heb je een drijvend huis waar ze de roze rivierdolfijnen voeren.

4. Teatro Amazonas

In Manaus is dit het mooiste gebouw met een hele rijke historie. Teatro Amazonas is gebouwd in 1896 naar een kopie Van de Grand Opera de Paris. Het Amazone theater dateert uit de gouden tijd van Manaus,  toen er door de rubberexport veel geld werd verdiend. De architect was Italiaans.

In het theater staat een exacte miniatuur replica van het gebouw, dat is geschonken door Denemarken en is helemaal gemaakt van LEGO. Gedurende de hele week zijn er verschillende voorstellingen in het theater.

5. Inpa National Institute of Amazon Researches

Als je in Manaus bent en je een indruk wilt krijgen van de dieren die in het Amazone regenwoud leven dan moet je zeker Inpa bezoeken.

Inpa is een onderzoeksinstituut dat de dieren in het Amazone regenwoud onderzoekt en bestudeerd. Inpa helpt ook zieke dieren uit het regenwoud, deze worden hier opgevangen en genezen. Daarna worden de dieren terug in de rivier of in het Amazone regenwoud vrij gelaten.

Een soort Pieter Buren maar dan voor dieren als zeekoeien. Bij Inpa lopen de meeste dieren los dus je kunt lekker dichtbij komen en mooie foto’s maken van alles wat er rond loopt.

De entree is ongeveer 2 euro dus dat is bijna niks, en je steunt er ook het onderzoek en hulp aan de dieren mee.

Beeld: Shutterstock

 

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.