Gent, de vijf tips van…

Kathleen Vereecken is schrijfster. Ze schreef onder meer de historische jeugdromans: ‘Ik denk dat het liefde was’ en ‘Zijdeman’. Daarnaast flirt ze regelmatig met andere genres en is ze freelance-journaliste voor De Standaard en bladen als Feeling. Ze werd geboren in Gent en woont daar nog altijd. Ze deelt haar vijf Gent tips.

“Ik zou het over een zomeravond op de Graslei willen hebben, wanneer de kademuurtjes vol mensen zitten. Of wanneer de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki herdacht worden met concerten op het water en tientallen gekleurde lampionnen, zoveel feeërieke schoonheid om de gruwel te compenseren.

Prinsenhof

Ik zou het over het Prinsenhof willen hebben, over de treurwilgen aan de Lievekaai en over het vrijersparkje. Ik zou het over het MIAT (het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel’ ) willen hebben, waar ik zoveel inspiratie voor mijn roman ‘Alle kleuren grijs’ haalde.

Ik zou het over het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck willen hebben, dat me telkens weer met verstomming slaat. Maar kijk, ik hou het netjes bij vijf Gent tips hieronder. En bij de subtips uiteraard. En een extraatje, zo links en rechts. Gent tips van…Kathleen dus.”

Gent tips van…

1. Sint-Baafsabdij

Elk Gents kind leert dat de stad gesticht werd aan de samenvloeiing van Leie en Schelde. En elke (oké, ik overdrijf) volwassene vraagt zich af waar die samenvloeiing nu precies te vinden is. Het is bij Portus Ganda, de gloednieuwe jachthaven.

Of nog beter: aan de overkant, daar waar de overblijfselen van de Sint-Baafsabdij zich bevinden. De site is open van begin april tot eind oktober, van vrijdag tot zondag. Het is een groene oase in het oude hart van Gent, een plek waar elke steen geschiedenis ademt en de natuur op beschaafde wijze haar rechten terug opeist.

De vroegere abdijkerk is vervangen door een ‘groene kerk’: een grasveld, afgeboord met haagbeukzuilen en helemaal voorin een podium, daar waar vroeger het altaar stond. Een bonte groep buurtbewoners houdt de site op zondag open en organiseert er regelmatig concerten en andere activiteiten.

Verhalenfestival

Andere Gent tips: Zo kwamen wij er geheel toevallig terecht op een verhalenfestival: in elk hoekje van de tuinen zaten er vertellers, die met brio en overgave de geschiedenis van de abdij en nog veel meer tot leven brachten. De pannenkoeken waren gratis, een vrijwillige bijdrage welkom.

Na afloop met de late herstzon door de grote ramen nippen van een glas bier in Herberg Macharius, alweer zo’n fijn initiatief van de buurtbewoners: ik kreeg vanzelf zin om ‘Perfect day’ van Lou Reed te hummen.

2. Lekker en betaalbaar eten

De afgelopen jaren ben ik vaste klant geworden in Brasserie Pakhuis in de Schuurkenstraat, vlakbij de Korenmarkt. Ik ben gek op de architectuur (oké, het is niet écht een oud pakhuis, maar het werd nagebouwd), de gezellige bar, het lekkere en vrij democratisch geprijsde eten, de ambiance en het altijd even vriendelijke personeel.

Milo_4

Ik weet niet waar het vandaan komt, maar in foodiekringen is het soms bon ton een beetje laatdunkend te doen over de keuken. En toch. Elke keer weer proef ik streng, en elke keer weer ben ik blij met wat ik op mijn bord vind.

Ook uitstekende prijs-kwaliteit vind je bij Le Grand Bleu aan de Snepkaai, een provencaals ingericht visrestaurant, bij Gentenaars befaamd om zijn kreeftbereidingen.

Italiaans eten

Italiaans eten doe ik dan weer het liefst in restaurant Firenze, op de hoek van de Blandijnberg en de Sint-Amandsstraat, en bij Al Castello in de Geldmunt, tegenover het Gravensteen.

Geen uitgekiend designinterieur, verre van, maar vers bereid en lekker eten in een familiale sfeer.

3. Zalige zondagen

Ik doe het te weinig, en het weer moet een beetje meezitten, maar weinig dingen zijn zo fijn als naar centrum Gent te fietsen op zondagochtend en je te laten verrassen door wat er op je pad komt. Toegegeven: de Gentse fietsers worden verwend. De afgelopen jaren zijn er steeds meer veilige fietsroutes van en naar de randgemeenten bijgekomen.

‘U bent hier de 3427ste fietser vandaag’, zegt de fietstelpaal aan de Coupure. En meteen krijg je het gevoel deel uit te maken van… ja, van wat eigenlijk? Van iets vriendelijks, van een gemeenschap, van een stad die begaan is met mobiliteit en milieu.

Nog even doorfietsen en we zijn op de Kouter, waar op zondagmorgen bloemenmarkt gehouden wordt.

Milo_2

Aperitieven

Aperitieven in stijl kan aan de Blauwe Kiosk, een oester- en aperitiefbar in de openlucht. Even verderop is de Ajuinlei verkeersvrij gemaakt voor de tweedehands boekenstalletjes. Bij L’Apéro Doc waan je je in de Provence.

Ook daar is het heerlijk aperitieven, met lekkere biologisch geproduceerde wijnen en een uitgelezen selectie aan kazen, fijne vleeswaren, olijven en tapenades allerhande.

Hot Club de Gand

En zeggen dat de dag op dat moment nauwelijks halfweg is. Tijd zat om een tentoonstelling te bezoeken of gewoon wat rond te struinen, onderweg naar overal en nergens.

Live jazz in Hot Club de Gand is een mooie afsluiter voor een Gentse zondag, al is het soms drummen voor een plek in het piepkleine café.

4. Bourgoyen-Ossemeersen

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar een andere Gent tip: op amper vijf minuten fietsen van het stadscentrum, ligt een beschermd natuurgebied: de Bourgoyen-Ossemeersen. Het is een moerassige vallei, uitgesleten door de Leie, waar talloze watervogels overwinteren. Het uitzicht is er weids, de wolkenluchten maken een mens lyrisch.

Ik kom er graag en veel, zelfs als het regent en waait. Mijn wandeling duurt er iets langer dan een uur. Net lang genoeg om mijn hoofd te laten leegvloeien, waarna het zich druppelsgewijs weer vult met ideeën. Ideeën voor een boek, voor een stuk, voor een gesprek, voor hele aardse dingen als wat-zullen-we-vanavond-eten.

5. Huize Colette

Ik ga me dit vast beklagen, vooral als ik er straks geen schrijfplek meer vind, maar het chocolade- en boekenhuis Huize Colette heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik schreef er een groot deel van ‘Zijdeman‘ en ook mijn nieuwe roman groeit gestaag aan een tafeltje op de benedenverdieping.

Geroezemoes

Ik weet niet wat het is, maar ik vind er mijn schrijffocus sneller dan op om het even welke andere plek. Het gezellige interieur zonder al te veel tierlantijnen, de geur van koffie en chocolade, de roezemoes van pratende mensen om me heen en de vriendelijke, discrete aanwezigheid van Ottelien – historica van opleiding – en Aline – patissier – maken dat ik er graag kom.

Niets van het gladde ‘conceptgevoel’ en de namaakauthenticiteit die je soms overvallen in de trendy koffiebars die nu overal uit de grond schieten. De prijzen zijn er democratisch, de chocolademelk overheerlijk (al moet ik toegeven dat ik het meestal bij koffie of thee houd) en alle boeken die er staan kunnen ter plekke gelezen worden. Of gekocht, tegen een zacht prijsje.

Beeld: Milo

Meer Vlaamse steden? Zie ook:

 

Share at:

Een reactie op “Gent, de vijf tips van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.