Melbourne tips van locals

Melbourne is de Australische stad van de pinguïns, de wijnen en de stranden. Onze local Nicole neemt je mee naar street art steegjes in het zakendistrict en kloosters vol eten en drinken. En natuurlijk de pinguïns!

Nicole Brasz noemt Australië nog altijd thuis. Al woonde ze twintig jaar buiten Melbourne. Ze verbleef in Europa en de Verenigde Staten, en zwierf eindeloos backpackend door Zuid-Amerika, Afrika en Asia. Maar nu is ze nu terug in Melbourne. En dus trakteert ze op Melbourne tips.

Melbourne tips van locals

Ze woont hier met haar Nederlandse echtgenoot en haar tweeling van vijf. Ze ontdekte opnieuw de eigenzinnigheid van de stad en haar eigen voorliefde voor alles wat met gastronomie heeft te maken.

1. Verborgen steegjes in CBD

Een van mijn eerste Melbourne tips betreft het Melbourne CBD oftewel Central Business District. Op het eerste gezicht geeft het niet meer prijs dan welk zakendistrict dan ook. Een skyline met wolkenkrabbers, verkeersopstoppingen en winkels die zich in hun schaduw bevinden.

Een wandeling door het gebied, onthult echter een patroon van kleine slecht verlichte steegjes en laantjes. Velen daarvan zijn voorzien van graffiti. Struin er door heen en je ontdekt waarom we graffiti straatkunst noemen en je zult ook ontdekken dat al deze steegjes op enig punt uitkomen op de hipste bars, restaurants en design winkeltjes

Block Arcade

Vanaf de historische Block Arcade struin richting café Culture bij Degraves, langs het nachtleven van Meyers Place en de vele barretjes en restaurants aan het einde van Flinders Lane. Namen veranderen voortdurend dus neem zowel loop- als dansschoenen mee en ga op onderzoek uit.

2.  Fietsen langs de Yarra

De Yarra staat plaatselijk bekend als de ondersteboven rivier en je hoeft niet uit te leggen waarom. De rivier is bruin en saai. Maar gelukkig loopt er een fietspad langs dat je langs een prachtige route voert door de buitenwijken van Melbourne tot aan het prachtige Abbortsford klooster.

Farmcafé

Ooit een klooster (duh) maar nu het epicentrum van culinaire geneugten met een kinderboerderij om het af te toppen. Probeer Lentils as Anything of het Farm Cafe voor een lunch voordat je weer op de fiets klimt. Je kunt een fiets huren op Federation Square, vlak bij de rivier.

Een alternatieve route is om naar de dichtbij gelegen Botanische tuinen te fietsen voordat je je rondgang maakt langs Albert Park Lake.

Kom terug via Coventry Street South Melbourne voor de befaamde gestoomde dim sum op de South Melbourne Markt en om te winkelen in een van de hipste straten van Melbourne.

3.  Stadsstranden

Als de zon schijnt is er een strand voor iedereen en voor iedere wens. Voor de bierliefhebbers en mensen die graag naar andere mensen kijken als onderdeel van hun strandervaring is er de Espy (The Esplanade Hotel) in St. Kilda. Als een speeltuin op het strand om de kleintjes bezig te houden meer jouw ding is ga dan naar South Melbourne of Elwood.

Een beetje zuidelijker van Elwood kom je bij Brighton Beach met zijn kleurrijke strandhutjes. Liever wat ruigers? Volg dan een van deze Melbourne tips: Ga via de Westgate Brug naar het charmante Williamstown, een voormalig arbeiders- en vissersplaatsje. De strandjes hier kijken uit op Melbourne.

4.  Dagtrip naar Mornington Peninsula

Een van mijn favoriete uitjes is een dagtrip naar de Mornington Peninsula. Ik begin dan met een bezoekje aan de Red Hill Mark, die iedere eerste zaterdag van de maand tussen 8.00 en 13.00 uur gehouden wordt. Deze kramen zijn heel bijzonder en ik wed dat het je niet lukt met lege handen thuis te komen.

Het eten is fantastisch. Er is een kinderboerderij, een speeltuin en kinderen kunnen er schilderen. Na de markt is er de Montalto Vineyard voor lunch. Je kunt zowel weken van te voren reserveren in het restaurant of gewoon gourmet pizza eten buiten tussen de wijnranken. Hoe dan ook een fles wijn, zal de prachtige omgeving nog meer cachet geven.

Red Hill Brewery

De Red Hill Brewery is ook niet slecht als een biertje meer je ding is. Na de lunch zijn de Peninsula Springs een goed idee. Lekker in het water spartelen van deze natuurlijke baden. Neem kinderen mee naar The Enchanted Maze of Arthur’s Seat en stop tot slot bij Mount Martha als je terug gaat naar Melbourne voor voor fish and chips op het strand. Kijk ook even naar de strandhutten die hier verkocht worden voor $150,000!

5.  Penguïns

Het is het toppunt van toeristisch en een van de bekende Melbourne tips maar een bezoek is niet compleet zonder dat je de Fairy Penguïns op Port Phillip eiland bezocht hebt. Het is één van de twee plekken op de wereld waar je ze in hun natuurlijke omgeving vindt.

(De andere is op een afgelegen plek in Argentinië) Verder zeg ik er niks meer over want dat doet ieder reisboek over Melbourne al.

Beeld: Shutterstock

Meer Australië? Lees ook:

Australië in boeken:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.