Vuurland tips van locals

Als reisbegeleider kom je nog eens ergens. Vuurland bijvoorbeeld, Tierra del Fuego, het einde van de wereld. Sommigen blijven er plakken, gevangen door het mystieke karakter en de ruige schoonheid. Drie jaar geleden zei ik nog volmondig ‘no way, nunca, nooit’ toen een vriendin me vroeg of ik in Ushuaia zou kunnen wonen.

Nu, na bijna anderhalf jaar hier gewoond te hebben, heb ik steeds meer het gevoel dat ik hier altijd al thuis was. En kan ik je trouwens van nog meer Vuurland tips voorzien.

Op mijn website Ternaround combineer ik mijn verslaving aan Patagonia & Tierra del Fuego met mijn passie voor road trips, wandelen en avontuur. En oh ja, ik kleur hier en daar graag een beetje buiten de lijntjes. Trefwoorden: wild, desolaat en inspirerend.

Vuurland tips van Nicoliene:

Een lesje geschiedenis om je een idee te geven. Tierra del Fuego oftwel Vuurland in het Nederlands is een archipel van eilanden, waarvan de grootste, Isla Grande, iets groter is dan Nederland. De archipel wordt gedeeld door Chili en Argentinië.

De naam Tierra del Fuego is gegeven door de Portugese ontdekkingsreiziger Magellaan, die in 1520 de zeestraat ontdekte die de Atlantische met de Grote Oceaan verbindt. Hij zag rookpluimen langs de kusten, afkomstig van de locale Ona bevolking.

Ushuaia

Ushuaia, uitgesproken als oo-swa-ja, is de hoofdstad van het Argentijnse deel en gesticht in 1884. Deze naam is afkomstig van de Yamanas en betekent ‘baai richting het westen’. De baai ligt aan het Beaglekanaal, wat weer vernoemd werd naar het schip van kapitein Fitzroy waarop Darwin deze regionen bezocht rond 1835.

Darwin noemde de Indiaanse bevolking een lager ras dan hij ooit gezien had. Ze waren volledig naakt in hun kano’s op deze koude, winderige wateren. Dat gaan wij niet doen, althans niet naakt. Maar als je het wilde en ongerepte Tierra del Fuego echt wilt leren kennen, dan zijn dit mijn Vuurland tips.

1. Bevers spotten bij Laguna Esmeralda

Mijn eerste Vuurland tips betreffen Ushuaia. De Argentijnse hoofdstad ligt aan de voet van de uitlopers van de Andes en wordt omringd door 360 graden aan bergen. Als je van wandelen houdt, dan hoef je je hier niet te vervelen.

Een mooie en makkelijke wandeling is die naar de lagune Esmeralda op nog geen 20 kilometer van Ushuaia.  Je wandelt hier door het typisch Fuegiaanse bos met veel omgevallen bomen, langs beverburchten en op de steeds spaarzamer begroeide hellingen naar de prachtige groene lagune.

Bevers

Neem een picknicklunch mee. Het uitzicht is fenomenaal. Laat in de middag worden de bevers actief. Ze zijn een ramp voor het fragiele ecosysteem, maar hun lodges en dammen zijn ingenieuze bouwsels en hun zelf gecreëerde paradijs van dode bomen doet zeer pittoresk aan in het late licht.

2. 4×4 bij Lago Escondido

Een heel andere manier om de schoonheid van Tierra del Fuego te ontdekken is door een tour te doen naar Lago Escondido. Rayen Aventura maakt 4×4 tours. Zij nemen je mee op een spectaculaire afdaling over een slechte weg naar Lago Escondido, maken stops aan het mooie en soms onstuimige Lago Fagnano.

Vervolgens gaan ze in een cabaña genieten van een picada ( borrelhapjes van vlees en kaas met brood) met veel wijn gevolgd door een echte Argentijnse asado met overheerlijke steaks, ter plekke klaargemaakt. Je kunt dit combineren met kayakken op het meer, genietend van de stilte, bergen en mooie luchten. Een absoluut Vuurlands avontuur.

3. Fjorden & kolossale gletsjers

Ten westen van Ushuaia ligt het Darwin gebergte, omgeven door fjorden en gletsjers. Een van mijn favoriete Vuurland tips is om vanuit Ushuaia een zeiltocht van een week te maken om dit gebied in alle rust te ontdekken.

 

Eerst vaar je oostwaarts naar Puerto Williams voor de benodigde douane-perikelen, daarna zeil je langs een rijtje Europese gletsjers – waaronder de Holanda gletsjer – steeds dieper de smalle vaarwegen in.

Holanda gletsjer

Het uitzicht vanaf de zeilboot op de blauwe ijspieken van de immense gletsjers is indrukwekkend. Nog nietiger voel je je lopend op een gletsjer of in een kayak opkijkend tegen de ijsmuur. Mensen vindt je hier niet, wel een gevarieerde flora en fauna.

Ongeacht wanneer je gaat, het weer kan onstuimig zijn, maar dat is een van de charmes van het einde van de wereld. Binnen warm je vanzelf weer op met een warme maaltijd en een goed glas wijn.

4. Schipbreuk in Cabo San Pablo

Een van mijn andere favoriete Vuurland tips is het eiand is Cabo San Pablo, een baai aan de Atlantische kust. Je bereikt deze over de ruta 3 om na Tolhuin af te slaan naar rechts. Een mooie tocht door de valleien met turf en bevers, bossen en meren, om vervolgens over de steppe en langs estancias de ruige kustlijn te bereiken.

Aangekomen boven San Pablo zie je de Desdemona liggen, een van de tientallen schepen die op de kust van Tierra del Fuego zijn vergaan. Bij laag water kun je rond de boot lopen. Ik heb er ooit een koude nacht mijn tent opgezet.

Je hebt het uitzicht gegarandeerd voor jezelf. Vanaf het strand kun je nog een stuk verder rijden door een bos van spookachtige bomen met lange baardmossen in de richting van besneeuwde bergen. Tot de weg ophoudt.

5. Koningspinguïns aan de Straat

Je hoeft niet naar Antarctica om koningspinguïns te zien. Tierra del Fuego heeft zijn eigen kolonie. Ik bedoel niet de drie verdwaalde koningen die regelmatig te zien zijn op het eiland Martillo in het Beaglekanaal, maar een groep van zo’n 30 exemplaren die zich gevestigd hebben aan de Straat van Magellaan in Chili.

Er zijn bewijzen gevonden dat deze pinguïns hier zo’n 8.000 jaar geleden ook al huisden. Nu is er een hek neergezet, het nationale park Pinguino del Rey gesticht en betaal je entree om deze gracieuze, kleurrijke vogels te bezichtigen.

Patagonisch landschap

Probeer je pinguïns voor te stellen langs een rivier in een groen landschap van steppe en grassen. Als je er een tweedaagse road trip van maakt, heb je voldoende tijd om daarnaast te genieten van het uitgestrekte typisch Patagonische landschap met guanacos, glooiiende hellingen en schapenfarms.

Tot slot nog een advies: Tierra del Fuego is grotendeels wild en ongerept, wat betekent dat de infrastructuur beperkt is. Behalve de ruta 3 zijn er slechts onverharde wegen, hotels vindt je alleen in de steden en datzelfde geldt voor restaurants en supermarkten.

Argentijnse steak

Zorg dus altijd dat je voorbereid op reis gaat. Het gebrek aan infrastructuur (of zal ik zeggen, de zegen) wordt ruimschoots goedgemaakt door spectaculaire vergezichten, kleurrijke zonsop- en ondergangen, desolate natuur en prachtige luchten.

Ben je eenmaal terug in de civilisatie, trakteer jezelf dan op een sappige Argentijnse steak of Fuegiaans lam aan het spit met een mooie fles Malbec of een smaakvolle koningskrab (centolla) met een goede Torrontes. Bierdrinkers kunnen zich wagen aan Beagle bier. Een mooie afsluiter van een wild avontuur.

Tierra del Fuego

Voor meer informatie over deze en andere tours, road trips, wandelingen en activiteiten in Tierra del Fuego mag je altijd mailen naar nicoliene@ternaround.com.

Meer Zuid-Amerika? Lees ook:

Boeken over Vuurland? Lees ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.