Argentinië tips van locals

Argentinië is een enorm land met een grote verscheidenheid aan landschappen en culturen. Waar te beginnen, wat te zien? We vroegen het Jack Bol die er op een dag neerstreek om nooit meer weg te gaan en die zijn uitgebreide kennis van Argentinië nu in reisorganisatie Tipica Reizen verpakt.

Mijn naam is Jack Bol, inmiddels veertiger en woonachtig in Bariloche temidden van het Argentijnse Merendistrict. Eigenaar van Tipica Reizen. In een ver verleden hield ik he-le-maal niet van reizen. Dat ik ooit Argentinië tips zou delen, kwam in mijn stoutste dromen niet voor.

De Argentinië tips van Jack

Vliegen vond ik een ramp en 2 weken Griekenland was wel het maximum dat ik aan “vakantie” wilde.

Maar na de aanhoudende verhalen van mijn toenmalige vriendin over haar grote verre reizen een beetje zat te zijn, riep ik in een vlaag van verstandsverbijstering: “Ok, we gaan vér en lang op vakantie! We gaan naar… euh… Argentinië!”

Buenos Aires

Waarom ik op dat moment Argentinië riep, weet ik eerlijk gezegd tot op de dag van vandaag niet. Maar zo geschiedde. En toen ik na aankomst in Buenos Aires mijn ouders opbelde omdat die natuurlijk ook érg benieuwd waren, zei ik plompverloren: “Ik ben zojuist thuisgekomen.”

Zo voelde het en zo is het altijd blijven voelen. Vooral de mensen en hun persoonlijkheden spraken me erg aan, zeker in Buenos Aires. De gemiddelde “Porteño” is namelijk extreem arrogant, maar dan wel weer op een leuke manier en ze schuwen zelfspot gelukkig niet.

Patagonië

Maar daarbuiten is het weer heel anders. In het zuiden (Patagonië) is de bevolking wat afstandelijker en komt erg Europees over. Meer naar het noorden zie je juist dat de mensen veel “Zuid-Amerikaanser” zijn qua uiterlijk, veel vriendelijker maar ook iets gereserveerder.

Qua Argentinië tips heeft de natuur door zijn grootte heel veel verschillends te bieden. Walvissen en pinguïns aan de kust bij de Peninsula Valdes. Het mythische Vuurland met Ushuaia als meest zuidelijk gelegen stad ter wereld en springplank voor een cruise naar Antarctica.

Bariloche

De prachtige gletsjers en enorme ijsbergen bij El Calafate midden in Patagonië. Het bijzondere merengebied rond Bariloche (met een uitzicht vanaf Cerro Campanario dat in de top 10 staat van mooiste uitzichtpunten ter wereld!) en vele sportieve mogelijkheden.

De enorme wijngaarden rondom Mendoza met de Aconcagua, de hoogste berg van het westelijk halfrond, op de achtergrond. De prachtige omgeving rond Salta in het noordwesten, waar je echt het gevoel hebt in Zuid-Amerika te zijn met de droogte, metershoge cactussen en prachtig gekleurde bergen.

Iguazú

De omgeving rond de stad Cordoba die erg Engels aandoet, het enorme water/moerasgebied bij de Esteros de Iberá en natuurlijk de prachtige watervallen bij Iguazú.

Vrienden maken gaat ook erg makkelijk. Het gebeurde me letterlijk dat ik mijn ouders naar het vliegveld bracht in een taxi en de chauffeur me op de terugweg uitnodigde voor de wekelijkse asado (Argentijnse barbecue) bij hem thuis!

Reisorganisatie in Argentinië

Dat mijn toekomst in Argentinië zou liggen stond wel vast, maar wat wilde ik gaan doen? Het kwartje viel toen mijn ouders aangaven wel een paar weken naar Argentinië te willen komen. Ik besloot een reis voor ons drieën samen te stellen en wist opeens wat ik ging doen: ik begon een reisorganisatie, gespecialiseerd in Argentinië! Met natuurlijk goede Argentinië tips.

Uiteraard liep ik tegen een paar vrij belangrijke problemen aan: in het Spaans kwam ik niet veel verder dan si, no en 2 cervezas por favor. Daarnaast had ik totaal geen ervaring in de reisbranche. Gelukkig leerde ik op dat moment mijn vrouw kennen.

Llaollao hotel in Bariloche

Argentijnser dan dulce de leche, sprak gelukkig ook vloeiend Engels én werkte in één van de meest beroemde hotels van Argentinië, Llao llao hotel  in Bariloche (waar bijvoorbeeld Willem Alexander voor het eerst zijn schoonouders heeft ontmoet. Mijn vrouw de hare ook overigens).

Persoonlijke contact en het specialisme zijn voor ons het belangrijkste zijn gebleven. Klanten die in Bariloche komen tijdens hun reis worden standaard door mij en mijn vrouw uitgenodigd voor een diner in een leuk restaurant, wat tot vele leuke avonden en blijvende vriendschappen heeft geleid.

Chili en Peru

Daarin verschillen we dus nogal van de grote reisorganisaties. Mijn doelstelling was en is: mijn enthousiasme over Argentinië overbrengen op mijn klanten. De enige reden dat we inmiddels ook Chili en Peru aanbieden is omdat Argentinië steeds duurder is geworden de afgelopen jaren.

Maar ook voor Chili en Peru geldt dat we een echte specialist zijn. Als je je specialist noemt, moet je dat wel waar kunnen maken. En dan nu de Argentinië tips van… Jack Bol.

Argentinië tips

Het is lastig om tot een top 5 te komen, omdat het land nou eenmaal zo veel te bieden heeft. Maar mijn persoonlijke favorieten en Argentinië tips zijn als volgt:

1. De Esteros de Iberá

Een moerasachtig gebied ter grootte van de provincie Utrecht. Er komen is al een hele belevenis, er zijn slechts 2 toegangswegen, die in erg slechte staat zijn. Met de bus kan je vanaf Buenos Aires naar Mercedes reizen, waar je gelijk een bezoek kan brengen aan “Gauchito Gil”.

Colonia de Carlos Pellegrini

Van daar is het nog een paar uur in een busje naar Colonia de Carlos Pellegrini, dat midden in de Esteros ligt. Er zijn uitstekende lodges, maar ook eenvoudige B&B´s. Mobiele telefoons hebben er geen bereik, pinautomaten zijn er niet en ook een tankstation kan je vergeten.´s Avonds gaat ook nog eens de generator voor stroom uit.

Hierdoor zie je bij helder weer de meest indrukwekkende sterrenhemel. Met recht een “off the beaten path” bestemming, maar hou er dus ook rekening mee dat het geen eenvoudige bestemming is, het vergt goed plannen en veel reistijd en je gaat redelijk back to basic.

2. De Tren Patagonico

Een van mijn andere Argentinië tips is de Tren Patagonico. Dit is de enige lange-afstands treinreis die je nog in Argentinië kan maken. De trein rijdt slechts eenmaal per week, van Viedma aan de kust in de provincie Buenos Aires, dwars door Patagonië naar Bariloche dat tegen de Andes ligt.

De trein vertrekt uit Viedma in de middag en zou de volgende dag rond het middaguur in Bariloche moeten aankomen. Kijk echter niet vreemd op als de trein “een paar uur” vertraging heeft opgelopen. Of zelfs ontspoord is, wat enkele van onze klanten 2 jaar geleden is overkomen. Wel een avontuur!

Camarote

De trein beschikt over verschillende klassen, waarbij we onze klanten over het algemeen in Camarote laten reizen, tweepersoons slaapcoupes. De trein is zeker niet toeristisch maar wordt voornamelijk door de lokale bevolking gebruikt. De restauratiewagon is geweldig, met ramen aan beide zijden, eenvoudige houten tafeltjes en stoelen en obers die echt alleen Spaans spreken. Maar wat een leuke belevenis om zo te reizen!

3. De watervallen van Iguazú

Vaak denken mensen bij het lezen van “de watervallen”, dat het niet echt de moeite waard zal zijn. Wrong! Het is een enorm uitgestrekt gebied van watervallen, op de grens van Argentinië en Brazilië. De Braziliaanse kant biedt vooral het uitzicht, met een vast “circuit” dat je loopt.

Een halve dag is genoeg. Maar een van mijn Argentinië tips is dat je zeker een volle dag voor de Argentijnse kant nodig om de verschillende circuits met uitzichtpunten te lopen en de watervallen letterlijk aan te raken. Daarnaast kan je ook een bootexcursie boeken. Het is slechts 10 minuten, het is vrij prijzig, maar wát een geweldige belevenis!

Iguazú bij volle maan

Je wordt letterlijk ondergedompeld in het watervalgeweld en houdt geen droge draad aan je lijf over. Gelukkig is het over het algemeen lekker warm in Iguazú, dus zo´n verkoelende douche (die je de adem ontneemt!) is zeker welkom.

Als je je reis goed plant en rond volle maan bij Iguazú bent, kan je ook ´s avonds een wandeling aan Argentijnse kant maken om de watervallen bij het licht van de volle maan te aanschouwen. Werkelijk waar sprookjesachtig, niet van deze wereld.

4. Buenos Aires

Je kan er natuurlijk niet omheen, de meeste reizen naar Argentinië beginnen natuurlijk hier. Een stadstour olv een goede gids is zeker aan te raden, wij werken veel met een Nederlands excursiebureau met Nederlandse gidsen die hier al jaren wonen.

Maar het is ook een stad die je rustig op eigen houtje moet ontdekken, zwervend door de straten van Palermo, eten in de moderne wijk Puerto Madero, terrasjes pakken in het centrum en de tango dansen in San Telmo. De bekende gekleurde huisjes liggen in het straatje Caminito in de (onveilige) wijk La Boca, maar dat is echt een tourist trap dus als je dat links laat liggen, prima.

El Ateneo Grand Splendid

Mijn top-tip voor Buenos Aires is echter een bezoek aan een boekhandel. El Ateneo Grand Splendid is een enorme boekhandel, gevestigd in een oud theater. Als je binnenloopt zie je het nog niet, maar loop door naar achteren en je vergaapt je aan deze prachtige “winkel”. Met stoelen in de loges om lekker te lezen en een confiteria met lekkere hapjes en drankjes in de coulissen. Een absolute aanrader!

Naast de stad zelf zijn er ook leuke dag-uitstapjes: bezoek de Tigre-delta en vaar met een boot door de ontelbare kanalen, met typische huizen langs de kant. Of bezoek een estancia bij San Antonio de Areco, waar shows worden gegeven door gaucho´s en je kan genieten van een enorme asado.

Uruguay

Je kan ook de brede rivier Rio de la Plata oversteken om een bezoek te brengen aan het vestingstadje Colonia, in Uruguay (vergeet je paspoort niet!). Houd er wel rekening mee dat de overtocht ruim een uur duurt met de snelle catamaran, of zelfs 3 uur met de grote veerboot.

5. Salta en omgeving

Wil je het “echte” Zuid-Amerika leren kennen, dan volgt hier mijn laatste Argentinië tip: huur dan een auto voor minstens een week en verken de wijde omgeving van Salta in het noordwesten.

Prachtig gekleurde bergen, wegen die door nevelwouden voeren, een bijzonder vriendelijke bevolking, wijngaarden rond Cafayate (Torrontés), de Salinas Grandes (grootste zoutmeer van Argentinië) en de mooie stad Salta zelf. Allemaal zéér de moeite waard.

Zelfstandig reizen

Het gebeurt nog geregeld dat we aanvragen krijgen van mensen die “heel Argentinië in 2 weken met een huurauto” willen doen. Eenvoudigweg onmogelijk, het is het 8e land ter wereld qua grootte en zeker in het zuiden zijn er maar weinig wegen en vaak zijn die onverhard, waarbij je soms letterlijk de hele dag geen tegenligger tegenkomt.

Voor zelfstandig rijden is het zuiden dan ook niet echt geschikt. We raden mensen vaak aan om óf het zuiden (Patagonië en Vuurland) te bezoeken, óf juist het noorden. Alles in één keer kan wel, maar dan heb je zeker 5-6 weken nodig om het niet al te gehaast te doen.

Dubbeldekkers als alternatief

Zelfstandig reizen is geen enkel probleem. Het is een veilig land en de meeste plaatsen hebben een vliegveld. Daarnaast is er een zeer uitgebreid netwerk van nachtbussen, die zéér comfortabel zijn. Moderne dubbeldekkers met veel beenruimte, in de meest luxe klasse kunnen stoelen zelfs geheel plat achterover.

Een leuke manier om eens op een alternatieve manier te reizen.

Beeld: Shutterstock

Meer Latijns-Amerika? Lees ook:

Argentinië in boeken:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.